Akcie Yahoo padají po krachu jednání s Microsoftem

05.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Akcie Yahoo <YHOO.O> <YHOO.F> v pondělí dopoledne na frankfurtské burze padaly o více než 18 procent poté, co Microsoft <MSFT...

...O> o víkendu stáhl nabídku na převzetí této internetové firmy.

Yahoo nyní čelí sílícímu tlaku, aby nalezlo alternativní strategické řešení místo nabídky Microsoftu na své převzetí za 47,5 miliardy dolarů.

Microsoft v sobotu vylepšil svou původní nabídku 31 dolarů za akcii Yahoo na 33 dolarů, ale nakonec ji stáhl poté, co se generální ředitel a spoluzakladatel Yahoo Jerry Yang zasekl na ceně 37 dolarů.

Akcie Yahoo v pondělí v 10:25 ztrácely kolem 18,5 procenta.

Očekávaný propad akcií Yahoo na Wall Street by mohlo zmírnit případné přesvědčení trhu, že Yang má v zásobě novou strategii, uvedli analytici.

Yahoo se pravděpodobně pokusí uzavřít reklamní partnerství s firmou Google <GOOG.O>, uvedly zdroje obeznámené se situací. Spolupráce s Googlem, jenž zatím těží z krachu jednání mezi Microsoftem a Yahoo nejvíce, by mělo pomoci vylepšit v krátkodobé perspektivě provozní výkon Yahoo.

"Je na čase pokročit s Googlem," řekl Jeffrey Lindsay, analytik firmy Sanford C. Bernstein. "Doufejme, že neblufovali."

Yahoo také podle nejmenovaných zdrojů stále uvažuje o dohodě s nějakou jinou významnou internetovou a mediální společností, například AOL ze skupiny Time Warner <TWX.N>.

Pokud k žádné dohodě nedojde, pak by ředitel Yang a jeho firma mohli čelit vlně žalob či jiných kroků ze strany akcionářů.

"Titul by mohly podpořit dvě věci: možnost návratu Microsoftu a možnost uzavření dohody s Googlem," řekl analytik Clayton Moran ze společnosti Stanford Group.

Microsoft a Google se čím dál více střetávají například na poli internetových aplikací nebo elekronické pošty. Navrhované převzetí Yahoo mělo vytvořit silnější konkurenci vůči Googlu a zaútočit na jeho nadvládu v oblasti internetové reklamy.

(Reportérky: Eva Kühnen a Michele Gershberg; Přeložil: Robert Müller)

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK