Euro: Stát chystá změnu v opčním programu ČEZ

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Stát jako většinový vlastník chystá změnu v pravidlech opčního programu energetické společnosti ČEZ. Informoval o tom dnes server Euro online. Nový systém odměňování se údajně bude vztahovat i na manažery na úrovni nižší, než je představenstvo a řídící výbor podniku. Jedna z navrhovaných variant by zároveň měla ubrat třetinu cenných papírů z opčního programu 11 vrcholovým manažerům firmy.

"Ano, změna opčního programu v ČEZ se připravuje. Projednávala se již i v dozorčí radě firmy. Nová pravidla by měla být připravena ke schválení na květnové valné hromadě společnosti," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu a člen dozorčí rady firmy Tomáš Hüner.

Variant, které připadají v úvahu, je podle náměstka několik. Jisté je prý zatím pouze to, že na akciové odměny nově dosáhnou i nižší manažeři. "Přispívají ke zvyšování hodnoty společnosti," vysvětlil Hüner.

Z informací serveru vyplývá, že největší šance na schválení mají tři zatím pracovní varianty. První počítá s tím, že současnému vedení firmy, pro které platí opční program z roku 2006, bude jejich nárok na akcie snížen o třetinu. Ušetřené akcie pak mají být využity na odměny pro služebně níže postavené manažery.

Změna ale může být podle serveru poněkud problematická. Manažeři zapojení do opčního programu totiž mají přesná pravidla, a tedy i počet cenných papírů, které mohou koupit, zakotvena v platných smlouvách. "Stát jako většinový vlastník firmy jim doporučí udělat dobré gesto dovnitř společnosti a části akcií se vzdát. Jako ocenění pro nižší manažery, kteří na opční program dosud neměli nárok," cituje server dobře informovaný zdroj. A dodává, že argumentace státu může být podložena případnou hrozbou odvolání z manažerské pozice.

Druhá varianta počítá s tím, že by firma vyčlenila na nově připravovaný opční program zhruba jedno procento svých cenných papírů z deseti procent akcií, které před časem sama vykupovala na burzovním trhu.

"Další možností je, že tyto varianty budou kombinovány. Tedy, že se o část akcií zmenší platný opční program současným manažerům a zbytek potřebných cenných papírů se doplní z vykoupených," dodal zdroj serveru.

Navrhované změny se týkají zhruba čtyř až pěti manažerů firmy, kteří nyní na opční program nemají nárok. Nová změna by měla začít platit po valné hromadě firmy, která je naplánovaná na 21. května. Možnost, že by některá z uvedených variant nebyla schválena, označily zdroje Euro online za nepravděpodobnou.

Opční program byl v ČEZ zaveden v roce 2001. Členům představenstva a asi dvacetičlenného výkonného výboru umožňuje zakoupit akcie firmy za cenu před jejich nástupem do funkce a následně je při růstu akcií prodat. Cílem programu je zainteresovat manažery na zhodnocování firmy pro akcionáře. Firma kvůli kritice v roce 2006 pravidla programu zpřísnila. Nová pravidla omezují potenciální výnos na maximálně dvojnásobek růstu ceny akcií.

Motivační program naposledy v dubnu využil generální ředitel ČEZ Martin Roman, který prodal 120.000 akcií za cenu 1191 korun, celkem za 142,92 milionu Kč. Ve stejný zároveň uplatnil 450.000 akciových opcí při ceně 139 Kč za akcii.

Polostátní ČEZ je nejziskovější tuzemskou firmou. Čistý zisk firmy se loni zvýšil o 49 procent na 42,8 miliardy korun. Na letošek vedení firmy odhaduje další zvýšení na 46,6 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK