Nova spouští zpravodajský server

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Televize Nova dnes večer spustí svůj zpravodajský server s názvem www.tn.cz, který odkazuje na její hlavní zpravodajskou relaci Televizní noviny. Stanice, která start serveru označuje za svůj nejzávažnější letošní počin, hodlá spoléhat na nadprůměrnou nabídku videozpravodajství. Podobu webu, s nímž se chce Nova dostat do roka mezi tři nejvíce navštěvované servery, dnes televize představila novinářům. V letošním roce pak hodlá televize na svých dosavadních stránkách www.nova.cz spustit jejich novou podobu zaměřenou na zábavu.

Nový server, který se lidem otevře od 19:40, mimo jiné nabídne třikrát denně devadesátivteřinový souhrn zpráv s názvem "90 sekund" či večerní takzvané "nahé zprávy", kdy se moderátorky při čtení zpráv svlékají. Stopáž zpravodajských videí se bude pohybovat od 20 do 60 vteřin.

"Nova je ve zpravodajství velmi silná a myslíme si, že propojení mezi internetem a televizí funguje úplně nejlépe," řekl generální ředitel Novy Petr Dvořák k důvodům, proč nový server spustila. Nova si podle jeho slov od serveru také slibuje, že bude mít k dispozici další distribuční kanál pro informace, které už nyní ukazuje na obrazovce. Zároveň tak podle Dvořáka bude mít lidé i zdroj informací, které možná přitáhnou od internetu ty, kteří dnes u Televizních novin Novy nejsou. "Vzájemné provázání obou médií, televizí a internetem, bude velmi silné," podotkl.

Obsah pro server Novy bude ve spolupráci s dosavadním televizním zpravodajstvím připravovat celkem 52 týmů vybavených kamerou a počítačem, na kterém se dají rovnou příspěvky stříhat. Samotný server disponuje samostatnou šedesátičlennou redakcí. "Rád (server) charakterizuji jako televizní zpravodajský portál a mělo by to být vidno na přítomnosti videa," řekl šéfredaktor internetového zpravodajství Novy Zdeněk Šámal, který na stanici přešel loni z České televize.

Podle dřívějších informací stál rozjezd portálu Novu asi 100 milionů korun. Podle Dvořáka se výše investice odhaduje těžko, část z toho jsou přímé investice, část provozní náklady na spuštění. "Kdybych měl říct v řádech, tak 100 milionů to letos bude," dodal Dvořák.

Nova má velkou ambici být s novým serverem na vrcholu. "Máme cíl být mezi top servery, do jednoho roku do třetího místa. Bavíme se o celkové návštěvnosti internetu, to znamená nad iDnes.cz," poznamenal ředitel internetu Novy Daniel Grunt. K dalším konkurentům, s nimiž se hodlá Nova měřit, patří podle Novy také Seznam.cz nebo NetCentrum provozující servery Centrum.cz a Atlas.cz.

Video na internetu zažívá v posledních letech s narůstající rychlostí internetového připojení boom. Videozprávy již běžně nabízejí zpravodajské servery, vznikly i internetové televize postavené na videopříspěvcích veřejnosti jako Stream.cz nebo N-Joy.cz.

Nový server pro takzvané sdílené video chystá i společnost NetCentrum. Také na www.tn.cz budou lidé moci posílat vlastními silami natočené videopříspěvky. "Budeme s tím pracovat, uživatelsky a zpravodajsky hodnotné zprávy budeme dávat na internet, pokud budou mít velkou hodnotu, odvysíláme je v Televizních novinách," dodal Grunt. "Počet lidí s kamerami, kteří zaznamenávají dění kolem sebe, je dnes celá řada...Je tam velký potenciál," míní ředitel zpravodajství Novy Martin Ondráček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK