Republikový výbor SOS odvolal předsedu sdružení Šmejkala

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Republikový výbor Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) odvolal z funkce předsedu SOS Davida Šmejkala. Sdělila to mluvčí SOS Ivana Picková. Výkonem funkce předsedy výbor pověřil dosavadního místopředsedu sdružení Václava Ransdorfa.

"Mezi hlavní důvody odvolání (Šmejkala) patří fakt, že předseda zastupoval SOS navenek nevyhovujícím a nedostatečným způsobem, na což s nelibostí poukazovali i někteří členové SOS. Republikový výbor vycházel z těchto podnětů," sdělila Picková. Šmejkal podle Pickové navíc opakovaně nerespektoval vůli a rozhodnutí republikového výboru SOS a "svými zásahy snižoval efektivní řízení výkonné složky".

SOS patří mezi největší nevládní spotřebitelské organizace v Česku. Sdružení bylo založeno v roce 1993; jeho poradny fungují ve všech krajích. Vydává tištěný časopis SOS magazín a provozuje internetové stránky www.spotrebitele.info.

SOS je členem evropské spotřebitelské organizace BEUC i celosvětové Consumers International. Od roku 2003 je SOS signatářem Etického kodexu občanských spotřebitelských organizací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK