SZPI zahájí řízení s řetězci, které neoznačují mléčné náhražky

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. května (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zahájí správní řízení s pěti obchodními řetězci, u kterých odhalila nedostatky při prodeji náhražek mléčných výrobků. Jde o výrobky, při jejichž výrobě byla mléčná složka nahrazena jinou, nejčastěji rostlinným tukem, a které lze prodávat jen za určitých podmínek. Alternativy sýrů byly mnohde nabízeny v chladicích boxech mezi mléčnými výrobky, od kterých nebyly nijak odlišeny, řekla mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Regálové štítky v některých případech neodpovídaly údajům na obale, uváděly například, že jde o sýr, ačkoliv šlo o náhražku.

Inspekce provedla kontroly v desítkách obchodů. Nedostatky odhalila u pěti obchodních řetězců. "Všem byla uložena opatření zajistit, aby byly uvedené výrobky nabízeny k prodeji v souladu s předpisy. Tři z obchodních řetězců již uložená opatření splnily. Jedna společnost požádala o prodloužení termínu a jeden řetězec opatření v první stanovené lhůtě nesplnil," dodala Šmídtová.

SZPI kontrolovala také to, zda potraviny neobsahují na obale neuvedené rostlinné tuky. Od počátku letošního roku odebrala několik vzorků tvrdých a tavených sýrů a másla, laboratorní testy ale žádné pochybení nepotvrdily.

Náhražky mléčných výrobků nesmí být označovány například jako sýr a to, že obsahují rostlinné tuky musí být uvedeno ve složení na obale. V obchodech pak nesmí být náhražky nabízeny způsobem, který by u spotřebitelů mohl vyvolat dojem, že jde o skutečný mléčný výrobek. "Není však nezbytně nutné takové výrobky prodávat ve zvláštních chladicích zařízeních či v samostatných regálech, stačí, když je na viditelném místě uvedeno, že se jedná o alternativu mléčného výrobku," upřesnila mluvčí. Chladicí box, ve kterém jsou vedle mléčných výrobků umístěny rovněž jejich alternativy, nelze označit souhrnným názvem mléčné výrobky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK