Estée Lauder CZ se neodvolala proti pokutě od ÚOHS

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 6. května (ČTK) - Kosmetická společnost Estée Lauder CZ se neodvolala proti pokutě 818.000 korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), a sankce tak definitivně platí. Řekl to šéf sekce ochrany hospodářské soutěže ÚOHS Robert Neruda. Firma porušila zákon tím, že určovala ceny svého zboží pro další prodej.

Podle uzavřených dohod měli odběratelé povinnost dodržovat maloobchodní ceny stanovené společností Estée Lauder. Určování cen pro další prodej vede v konečném důsledku ke zvýšení cen pro spotřebitele a omezení konkurence v rámci značky. Proto české i evropské právo považuje takové jednání za závažné porušení soutěžních pravidel, uvedl Neruda.

Úřad zahájil šetření firmy na konci roku 2006. Od té doby se zabýval i dalšími podobnými případy. Prověřoval například některé výrobce dveří a podlah a výrobce nealkoholických nápojů. Pokutu 2,3 milionu korun musela za určování prodejních cen zaplatit česká pobočka firmy Tupperware. Sankci 150.000 Kč dostala předloni Nábytkářská firma Jelínek z Valašského Meziříčí. Větší pokuty úřad v minulosti vyměřil i operátorům Vodafone a Český Telecom.

Estée Lauder CZ předloni vykázala obraz kolem 190 milionů korun, zisk dosáhl 30,6 milionu Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK