Akcie NWR zahájily na burze růstem o téměř 7 pct

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Akcie těžební společnosti New World Resources (NWR), majitele OKD, zahájily první obchodní den na pražské burze silným růstem a krátce po 9:15 se prodávaly za 455 korun, tedy o takřka sedm procent výše. Ve veřejné nabídce investoři akcie získali za 13,25 GBP (425,83 Kč) za kus, tedy za maximální cenu upisovacího rozmezí, vyplynulo z průběžných výsledků burzy a tiskového oznámení NWR.

Celková poptávka po akciích NWR ve veřejné nabídce převýšila horní hranici rozpětí nabídky přibližně 7,3krát. Investoři v Česku a v Polsku se ucházeli o zhruba deset procent z nabídky cenných papírů. Celá nabídka má při stanovené ceně hodnotu 1,1 miliardy liber (35,26 miliardy Kč), což je vůbec nejvyšší nabídka primárních akcií v ČR a nejvyšší nabídka v Londýně od začátku letošního roku, uvedla firma. V rámci nabídky bylo prodáno 83,013.344 akcií, což je 31,5 procenta zapsaného akciového kapitálu NWR.

"Síla poptávky, jíž jsme byli v procesu IPO (primární veřejné nabídky) svědky, odráží zájem investorů o oblasti, jimž se věnujeme - tedy rostoucí obchod s vysoce kvalitním uhlím a koksem," uvedl místopředseda představenstva NWR Zdeněk Bakala.

Na pražské a londýnské burze dnes začalo takzvané podmíněné obchodování. Standardní obchodování začne v Praze a Varšavě 12. května a v Londýně 9. května. Podmíněné obchodování umožňuje nabyvatelům akcií okamžitě obchodovat, aniž by museli čekat na samotné vydání cenných papírů. Akcie NWR pražská burza zařadila do obchodního systému pro nejlepší akcie SPAD, kde je nyní celkem 14 akcií. Akcie NWR se od počátku podle očekávání obchodníků zařadily mezi nejaktivnější.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v ČR. Tržní kapitalizace nyní činí 3,5 miliardy liber. NWR nepřímo ze zhruba 40 procent vlastní Bakala, z něhož se tak stane dolarový miliardář.

Loni konsolidované výnosy firmě vzrostly meziročně o 10,7 procenta na 1,367 miliardy eur a zisk před daní z příjmu, úroky a odpisy se zvýšil přibližně o 24,2 procenta na 351 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK