Koruna nereagovala na zahraniční obchod a drží své zisky

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Česká měna dopoledne nereagovala na údaje o poklesu březnového přebytku zahraničního obchodu a zůstala na úrovni z předchozího dne. Vůči euru se pohybovala na 25,17 Kč/EUR, k americké měně se obchodovala za 16,27 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Negativní překvapení ze zahraničního obchodu se na koruně nijak nepodepsalo. Vývoj v regionu působí na korunu mírně pozitivně," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Zahraniční obchod skončil v březnu přebytkem 8,1 miliardy korun, což je ve srovnání s rekordním výsledkem v březnu 2007 o 7,4 miliardy méně. Pokles byl způsoben především nižším přebytkem v obchodě se stroji a dopravními prostředky a růstem deficitu v obchodě s minerálními palivy.

Z okolních měn si největší zisky připsala slovenská koruna, která ráno rychle posílila až na nový rekord 32,14 SKK/EUR. "Podle informací z tisku je velmi pravděpodobné, že Evropská komise a ECB doporučí Slovensko k přijetí do eurozóny. To jsou informace, které koruna vnímá pozitivně," poznamenal Vlk.

Do středu pozornosti se podle analytika pomalu dostává středeční jednání České národní banky o sazbách. Analytici se nicméně domnívají, že zůstanou beze změny. "Pohled na konsensus ale příliš neodpovídá riziku, že sazby vzrostou - to podle našeho názoru není malé," doplnil Vlk.

Dolar se po oslabení nad 1,55 USD/EUR vrátil na 1,5475 USD/EUR, tedy na úroveň blízkou pondělnímu závěru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK