Dolar stagnuje po ISM, zisky brzdí rekordní ropa

06.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar stál v úterý bez větších změn, když nejnovější nečekaně povzbudivé údaje o americké ekonomice vyvažovaly obavy z růstu cen ropy na čerstvé...

...rekordy.

Cena americké ropy <CLc1> v úterý ráno vyskočila na historické maximum 120,93 dolaru za barel v obavách o zajištění dodávek z Íránu a Nigérie. Vysoké ceny černého zlata jsou považovány za přítěž pro ekonomiku Spojených států.

Analytici uvedli, že nečekaný růst indexu aktivity ve službách od Institutu řízení zásob (ISM) je pro dolar jen nuznou oporou. Mnozí na trhu se totiž domnívají, že největší ekonomiku světa bude i nadále trápit slabost trhu s bydlením.

"Vzestupné momentum dolaru dočasně zpomaluje," řekl Paul Mackel, ředitel devizové strategie z HSBC.

Mackel dodal, že dolar tíží též v pondělí zveřejněný průzkum americké centrální banky, který ukázal, že banky ve Spojených státech stále zpřísňují standardy a podmínky půjček podnikům i spotřebitelům. Průzkum tak podtrhl trvalý dopad kreditní tísně.

Euro prakticky nereagovalo na zprávu o mírném oživení v sektoru služeb eurozóny [ID:nMUL626615] ani na údaje o tamních výrobních cenách, jež v březnu meziměsíčně stouply v souladu s odhady trhu o 0,7 procenta [ID:nMUL628923].

Euro stálo v 11:30 zcela beze změny na 1,5493 dolaru <EUR=>, a drželo se tak v bezpečné vzdálenosti od pátečního pětitýdenního minima 1,5359.

Vůči japonské měně dolar nepatrně oslaboval na 104,77 jenu <JPY=> poté, co si v pátek zapsal 105,69 jenu, nejvyšší úroveň od konce února.

Dolar v pátek vyskočil po zprávě, že americká ekonomika v dubnu odepsala pouze 20.000 pracovních míst, čtyřikrát méně, než se čekalo, zatímco míra nezaměstnanosti překvapivě klesla na 5,0 procenta.

Index aktivity v sektoru služeb Spojených států pak podle pondělních údajů ISM v dubnu stoupl na 52 bodů z březnových 49,6 bodu, zatímco analytici oslovení Reuters čekali jeho pokles na 49,1 bodu. Ukazatel se tak po třech měsících v řadě vrátil nad hranici 50 bodů oddělující celkový růst od poklesu v sektoru.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK