Na zemědělství v EU poputuje méně, více půjde na růst ekonomiky

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 6. května (zpravodaj ČTK) - Podíl peněz vyčleněných v rozpočtu Evropské unie pro zemědělce v roce 2009 opět klesne. Vyplývá to z návrhu unijního rozpočtu na příští rok, který zveřejnila Evropská komise. Největší část rozpočtu poputuje na podporu hospodářského růstu, celkem 60,1 miliardy eur, což představuje asi 44,7 procenta veškerých prostředků. Zemědělci naopak dostanou 57,5 miliardy eur, což představuje 42,8 procenta rozpočtu. Ještě v roce 2007 přitom většina peněz putovala do zemědělství, situace se poprvé obrátila letos.

Celkové závazky unie pro rok 2009 činí celkem 134,4 miliardy eur, což představuje růst o zhruba tři procenta ve srovnání s letošním rokem. Na podobě navrhovaného hospodaření unie v příštím roce se do značné míry projevuje snaha EU bojovat s klimatickými změnami. Rozpočtové kapitoly, které jsou věnovány buď energetice, nebo ekologii, zažívají vůbec největší nárůst ve srovnání s předchozími lety.

Jen investice do životního prostředí vzrostly o desetinu na 14 miliard eur. Celkově se takzvané "zelené investice" Evropské unie mají v příštím roce zvýšit o 17,3 procenta a představují zhruba 10 procent celého unijního rozpočtu. "Investice do výzkumu, životního prostředí a energetiky rostou třikrát rychleji než celý rozpočet. Dávají tak skutečné obrysy naším politickým cílům a peníze daňových poplatníků směřují tam, kde leží skutečné evropské výzvy," řekla novinářům eurokomisařka pro rozpočet Dalia Grybauskaitéová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK