Pražská burza téměř beze změny, nováček NWR na první příčce

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Akcie na pražské burze víceméně stagnovaly. Hlavní index v závěru obchodování ztratil 0,13 procenta na 1644,0 bodu. Největší propad postihl akcie developerské společnosti Orco, naopak středem pozornosti byly cenné papíry těžební společnosti New World Resources (NWR), majitele černouhelné společnosti OKD, vyplývá z výsledků burzy.

Akciová emise NWR se stala šestou největší na pražské burze a akcie NWR by se měly stát součástí hlavního indexu burzy PX. Ředitel pražské burzy Petr Koblic řekl, že podle přepočtu zhruba z poledne by emise NWR získala v indexu PX zastoupení asi 7,3 procenta.

Podle Josefa Kouhouta z Patria Finance si akcie NWR za dnešní seanci dokázaly připsat 4,5 procenta a uzavřít na 445 Kč, což je 20 Kč nad upisovací cenou. "Poptávka v úpisu byla téměř 7,5krát vyšší než nabídka, což pozitivně ovlivnilo dnešní úvodní obchodování. Rovněž zobchodovaný objem ve výši 874 milionů Kč byl vcelku solidní, a může tak indikovat, že titul se postupem času bude řadit mezi nejobchodovanější emise na lokálním trhu," uvedl Kohout.

Akcie developera Orco Property dnes proti pondělku uzavíraly slabší o 2,45 procenta. Nedařilo se ani mediální společnosti CETV, která přišla o 2,34 procenta. Více než dvouprocentní pokles dnes postihl ještě textilku Pegas Nonwovens. Ztratila 2,31 procenta.

Slabší než v pondělí uzavíraly také ECM, Philip Morris, Unipetrol a Zentiva.

Bankovní tituly si dnes vedly smíšeně. Zatímco Erste Bank přišla o 0,57 procenta, Komerční banka si o 0,85 procenta polepšila.

Celkově se dnes ve SPAD zobchodovaly cenné papíry za téměř 3,5 miliardy korun, největší objem obstaraly akcie energetického gigantu ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK