Americká SRA International koupila výrobce radaru Věra, firmu Era

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 6. května (ČTK) - Americká společnost SRA International koupila firmu Era Corporation, pardubického výrobce pasivních radarů Věra. Informoval o tom člen představenstva společnosti Era Libor Slezák. Je to druhá vlastnická změna během posledních dvou let, v roce 2006 se pardubická Era stala majetkem americké společnosti Rannoch Corporation, která později změnila jméno na Era Corporation.

Firma Era Corporation vyrábí sledovací technologie pro řízení letového provozu, letištní provozy a pro oblasti vojenství a bezpečnosti. Nejznámější je její pasivní sledovací systém Věra, který dokáže objevit přítomnost cizího radaru a určit jeho typ, aniž je sám odhalen. Může najednou sledovat až 200 letounů a dokáže velmi přesně stanovit vzdálenost a výšku cíle. Radiolokátor je modernějším nástupcem známého systému Tamara.

"Nepředpokládám, že případné změny (majitele) by měly na spolupráci s armádou vliv," řekl ČTK mluvčího ministerstva obrany Andrej Čírtek s tím, že armáda pasivní sledovací přístroj Věra používá.

Původní společnost ERA byla založena bývalými zaměstnanci zkrachovalého státního podniku Tesla v roce 1994. Podle Haló novin, které o akvizici informovaly první, má dnes společnost téměř 300 zaměstnanců a zabývá se vývojem sledovacích zařízení, systémem Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B) a dalších technologií pro více než stovku zákazníků v USA, Kanadě, Evropě, Africe, Jižní Americe, Asii na Středním Východě. Sídlo společnosti je v Restonu ve Virginii, výrobní zařízení a vývojová centra se nacházejí v USA a České republice.

Společnost SRA International je přední dodavatel technologie a strategických konzultačních služeb a řešení pro klienty z řad národní bezpečnosti, vládních organizací a zdravotnické péče, napsal list. Společnost dále nabízí řešení pro plánování zásahu v případě mimořádných situací a katastrof, zajišťování informací, obchodní špionáž, ekologické strategie, podnikovou architekturu, řízení infrastruktury a integraci bezdrátové technologie.

SRA chce podle deníku zvýšit roční výnosy na pět miliard dolarů a provozní marže na deset procent, proto je nákup firmy Era výhodný. Od akvizice si slibuje, že mu pomůže lépe pokrýt rostoucí trh systémů letového provozu.

Výrobky pardubické firmy se vyznačují vysokou přesností a výkonem. Během posledních dvou let zvítězila společnost Era ve většině výběrových řízení na ADS-B a sledovací systémy po celém světě, včetně Pekingu, Dublinu, New Yorku, Kuala Lumpuru, Singapuru, Thajska a Johannesburgu. V roce 2007 získala ocenění za rozvoj v oblasti řízení letového provozu (Air Traffic Control Industry Development Award) udělované organizací Jane's Information Group. Ve stejném roce navíc dostala od společnosti Frost & Sullivan cenu za vedoucí pozici v technologii ADS-B.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK