Česká plynárenská zahájí ve středu dodávky plynu z Norska

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Společnost Česká plynárenská zahájí ve středu od 6:00 dodávky zemního plynu z Norska. Firma získala plyn na základě dlouhodobého kontraktu s norským státním gigantem StatoilHydro. Řekl to obchodní ředitel České plynárenské Eduard Pálka. V Norsku nakupuje také největší plynárenská společnost v Česku RWE Transgas, a to jako doplněk kontraktu s ruským Gazpromem.

"Ve středu zahajujeme první dodávky, kterými si ověřujeme funkcionalitu," řekl Pálka. Norský plyn bude proudit do Česka přes hraniční předávací stanici Hora Svaté Kateřiny. Česká plynárenská je jedinou českou firmou, které bude StatoilHydro norský plyn dodávat přímo, a to jako svému koncovému zákazníkovi.

Kontrakt je podle Pálky objemově otevřený. "Chceme dlouhodobou dodávku," uvedl Pálka. Podle dřívějších informací jde o dodávky v objemu pěti až deseti procent spotřeby zemního plynu v Česku, tedy do jedné miliardy metrů krychlových.

Nyní bude Česká plynárenská zásobovat plynem pouze české zákazníky, ale v budoucnu by chtěla oslovit i zahraniční odběratele. Firma bude plyn dodávat zejména koncovým zákazníkům, kteří patří k odběratelům elektřiny od sesterské společnosti Česká energie.

Uzavření kontraktu mezi Českou plynárenskou a StatoilHydro i jeho načasování bylo pro odborníky z plynárenství i konkurenci překvapivé. Norská firma existenci smlouvy nepopřela ani nevyvrátila. "Nechceme nic komentovat," řekla ČTK mluvčí StatoilHydro Rannveig Stangeland. Podle informací ČTK se jednání o kontraktu zřejmě uskutečnila v Bruselu.

Specifikem kontraktu je, že financování dodávek je pevně vázáno na euro, nikoli na dolar, jak je běžné. "Chráníme zákazníky před kurzovými riziky," řekl Pálka.

Konkurenční RWE Transgas má dlouhodobou smlouvu na téměř tři miliardy metrů krychlových norského zemního plynu ročně, tedy zhruba třetinu domácí spotřeby, do roku 2017. Podstatná část plynu se do ČR přepravuje z Ruska.

Česká plynárenská je jedním z obchodníků s plynem, vlastníky akcií jsou fyzické osoby. Spolupracuje a je personálně propojena se společností Česká energie, která se zabývá obchodem s elektřinou a souvisejícími službami. Zaměřuje se na malé a střední podniky s velkým počtem odběrných míst. Mezi její zákazníky patří například sítě čerpacích stanic OMV a Benzina, obchodní sítě Mountfield a KFC či zemědělské podniky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK