FAKTOGRAFIE-Klíčová data a komentáře před jednáním ČNB o sazbách

07.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Česká národní banka (ČNB) ve středu projednává situační zprávu o inflaci, podle níž rozhodne o nastavení měnové politiky...

...

O sazbách bude jednat všech sedm členů bankovní rady.

Na tiskové konferenci po zasedání rady banka zveřejní i novou prognózu inflace pro příštích 18 měsíců.

Následují klíčové údaje z ekonomiky a poslední komentáře členů bankovní rady:

OČEKÁVÁNÍ TRHU

Všech 15 analytiků oslovených Reuters očekává, že centrální banka ponechá klíčovou dvoutýdenní repo sazbu na 3,75 procenta díky silné koruně, která pomáhá tlumit inflační tlaky.

PRO PŘEDPOVĚDI ANALYTIKŮ KLIKNĚTE NA <CZ/ECON19>

CHRONOLOGIE POSLEDNÍCH KOMENTÁŘŮ ČLENŮ RADY * Guvernér Zdeněk Tůma řekl 8.dubna, že je česká ekonomika nadále nízkoinflační i přes nárůst inflace nad 7 procent [ID:nBUC830080]. * Guvernér však stejný den v České televizi také uvedl, že situace pro rozhodování o sazbách není jednoduchá: Na jedné straně jsou velké proinflační tlaky a riziko přelití do inflačních očekávání, na druhé straně jsou i silné protiinflační tlaky [ID:nVOD839837]. * Členka bankovní rady Eva Zamrazilová 8.dubna řekla, že výsledky březnové inflace korespondují s výhledem stabilních úrokových sazeb ve střednědobém horizontu [ID:nVOD833483]. * Zamrazilová pak 23.dubna v rozhovoru pro Reuters uvedla, že vývoj spotřebitelských cen je stále nejednoznačný a rizika působí proinflačně i protiinflačně [ID:nVOD252688]. * Podle vyjádření člena rady Roberta Holmana z 25.dubna budou důležitým faktorem při případném utahování měnové politiky ceny potravin. Dodal ale, že nevidí významné známky sekundárního dopadu nákladových šoků do spotřebitelských cen [ID:nBUC554241].

SOUVISLOSTI * Naposledy ČNB měnila nastavení měnové politiky začátkem února, kdy zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Klíčová dvoutýdenní repo sazba pro čerpání likvidity z trhu stoupla na 3,75 procenta. * ČNB ladí měnovou politiku podle výhledu inflace na příštích 12 až 18 měsíců, novou prognózu zveřejní ve středu odpoledne. * Střed inflačního cíle si centrální banka stanovila na úrovni 3,0 procenta a toleruje odchylku 1 procentní bod na obě strany. * Meziroční inflace v březnu zpomalila na 7,1 procenta z únorových 7,5 procenta. * Banka ale považuje současný cenový skok za dočasný, způsobený souběhem několika nákladových šoků.

ZAHRANIČNÍ ÚROKY * Česko je zemí s nejnižšími úroky v Evropské unii a pátými nejnižšími mezi vyspělými zeměmi. * V Evropě má nižší sazby jen Švýcarsko se 2,75 procenta, ve světě pak Kanada (3,00 procenta), USA (2,00 procenta) a Japonsko (0,50 procenta). * Hlavní sazba v eurozóně stojí o 25 bazických bodů výš než v Česku, na úrovni 4,00 procenta. ECB bude rozhodovat o sazbách ve čtvrtek 8.května, trh nečeká změnu jejich nastavení. * Maďarská centrální banka zvýšila 28.dubna hlavní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 8,25 procenta. * Národní banka Slovenska 29.dubna potvrdila dvoutýdenní repo sazbu na 4,25 procenta. * Polská centrální banka 30.dubna ponechala hlavní sazbu na 5,75 procenta.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK