Euro dále klesá k dolaru po maloobchodu v eurozóně

07.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro ve středu prohlubovalo předchozí pokles vůči dolaru poté, co maloobchodní tržby v eurozóně nedosáhly na odhady trhu, což podtrhlo obavy ze ...

...zpomalování ekonomiky patnáctky.

Maloobchodní tržby, ukazatel spotřebitelské poptávky, klesly v březnu meziměsíčně o 0,4 procenta a meziročně o 1,6 procenta, uvedl statistický úřad Evropské unie. Trh naopak čekal meziměsíční vzestup tržeb o 0,2 procenta.

V 11:15 euro klesalo o 0,4 procenta na 1,5466 dolaru <EUR=>.

"To číslo bylo velmi nízké a ukazuje na potíže, jimž čelí ECB, když zastává silně protiinflační postoj v prostředí nižší spotřeby a pomalejšího ekonomického růstu," řekla Antje Präfckeová, devizová stratéžka z Commerzbank ve Frankfurtu.

Dolaru také pomáhalo vyjádření představitele americké centrální banky (Fed), jež posílilo názor, že cyklus agresivního snižování sazeb ve Spojených státech možná končí.

Prezident Fedu v Kansas City Thomas Hoenig řekl v úterý večer, že sazby budou muset jít v pravý čas nahoru s tím, jak se centrální banka potýká s vážnou hrozbou inflace. Jeho slova poslala euro na dohled pětitýdenního dna vůči dolaru.

Podle analytiků Hoenigovo prohlášení spolu se šňůrou překvapivě silných makrodat ze Spojených států přiživuje názor, že úrokové sazby Fedu možná dosáhly dna na úrovni 2 procent, kde se ocitly po agresivním snižování v posledních měsících.

"Přestože Hoenig nyní o sazbách nehlasuje, jeho slova naznačují, že Fed možná bude muset kvůli inflačním tlakům zvedat sazby," řekl Adam Myers, tržní stratég u Credit Suisse.

Dolar stoupal na 105,26 jenu <JPY=>, na dosah dvouměsíčního vrcholu 105,70 z minulého pátku. Vůči koši hlavních měn <.DXY> posiloval o 0,50 procenta na 73,362 bodu.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK