Soud zamítl žalobu SOS na CK Exim Tours kvůli příplatkům

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl žalobu Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) na cestovní kancelář Exim Tours; žalobu podali spotřebitelé kvůli povinným příplatkům k základní ceně zájezdu. Dnes to řekla mluvčí SOS Ivana Picková. Sdružení se podle ní odvolá k vyšší instanci, protože obvodní soud údajně takto rozhodl z formálních důvodů. Reakci Eximu ČTK shání.

Sdružení dlouhodobě bojuje proti zaběhnuté praxi, kdy cestovní kanceláře z celkové ceny zájezdů vyčleňují nejrůznější příplatky. Jde například o letištní taxy, palivové příplatky, povinné pojištění, poplatky za vízum nebo takzvané bakšišné v arabských zemích. Podle SOS jsou tím mateni klienti, kterým je prezentována nižší suma, než kolik ve skutečnosti zaplatí.

Exim Tours, jako největší česká cestovní kancelář, měl sloužit jako exemplární příklad i pro ostatní firmy. Obvodní soud ale žalobu na firmu odmítl. Rozhodnutí odůvodnil podle Pickové tím, že SOS není oprávněno podávat takovou žalobu. "K očekávané interpretaci sporných ustanovení soudem tak bohužel vůbec nedošlo," řekla Picková.

Spor o příplatky k cenám zájezdů hýbe českým trhem již delší dobu. Za Exim se například postavila Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, která tvrdí, že firmy postupují podle zákona o cestovním ruchu. Navíc příplatky prý z ceny primárně vyčleňují letecké společnosti, od kterých si CK pronajímají letadla.

Na rozdíl od Německa tak stále většina českých cestovních kanceláří příplatky vyčleňuje. Zároveň se ale objevují první firmy, jež cenu zájezdu inzerují v celku. Sem patří například CK Alex nebo CK Neckermann.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK