Sněmovna podpořila směrnici o trzích finančních nástrojů

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes přijala novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu, která podle ministerstva financí přináší nejzásadnější změny pro český kapitálový trh za posledních deset let. Novela přejímá evropskou směrnici o trzích finančních nástrojů MiFID, zlepšuje mimo jiné postavení drobného klienta na kapitálovém trhu a přináší konec monopolu národních burz na obchodování s akciemi.

Česko mělo směrnici přijmout do 31. ledna loňského roku a kvůli zpoždění už muselo čelit žalobě Evropské komise. Vláda návrh schválila letos v lednu. Novela nyní zamíří do Senátu, pokud ten ji schválí, dostane ji k podpisu prezident.

Směrnice vytváří jednotný evropský trh pro akcie, komodity a finanční deriváty. Novela zavede jednotný režim pro regulovaný trh s investičními nástroji, a přestane tak být rozlišován trh burzovní a mimoburzovní. Novinkou bude zavedení takzvaného vícestranného obchodního systému jakožto speciální formy trhu s investičními nástroji, pro který jsou stanoveny nižší požadavky proti trhu regulovanému.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK