TEXT-Konvergenční zpráva ECB, květen 2008

07.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Následuje souhrn květnové konvergenční zprávy Evropské centrální banky (ECB) o přibližování jednotlivých zemí k eurozóně...

...

Zpráva byla zveřejněna na stránkách České národní banky www.cnb.cz.

Detailnější rozbor byl věnován Slovensku [ID:nVOD738011]

"Evropská centrální banka (ECB) dnes zveřejnila Konvergenční zprávu 2008, ve které hodnotí hospodářskou a právní konvergenci deseti členských států EU.

Jedná se o Bulharsko, Českou republiku, Estonsko, Lotyšsko, Litvu, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Švédsko.

Tato zpráva vyhodnocuje, zda bylo v uvedených zemích dosaženo vysokého stupně udržitelné hospodářské konvergence, a dále posuzuje, jak národní centrální banky plní legislativní požadavky nezbytné k tomu, aby se mohly stát nedílnou součástí Eurosystému (právní konvergence).

Zpráva dospěla k závěru, že některé země dosáhly v posledních letech v oblasti hospodářské konvergence pokroku, ale v mnoha zemích se do popředí dostaly podstatné problémy, a to především v podobě rostoucí inflace.

Podíváme-li se na jednotlivá kritéria konvergence, přináší Konvergenční zpráva 2008 následující výsledky.

CENOVÁ STABILITA

Během dvanáctiměsíčního referenčního období od dubna 2007 do března 2008 činila referenční hodnota pro kritérium cenové stability 3,2 procenta.

Tato hodnota byla vypočtena přičtením 1,5 procentního bodu k neváženému aritmetickému průměru míry inflace měřené indexem HICP během těchto dvanácti měsíců na Maltě (1,5 procenta), v Nizozemsku (1,7 procenta) a v Dánsku (2,0 procenta).

Ve sledovaném období byla průměrná míra inflace měřená indexem HICP pod referenční hodnotou na Slovensku a ve Švédsku, zatímco v Polsku dosáhla referenční hodnoty.

V ostatních sedmi zemích dosahovala míra inflace měřená indexem HICP hodnot nad referenční hodnotou, přičemž se od této hodnoty výrazně vzdálila především v Bulharsku, Estonsku, Lotyšsku, Litvě a Maďarsku.

K tomuto vývoji inflace došlo v kontextu dynamických hospodářských podmínek, zároveň ale odráží i vnější faktory.

Pokud jde o vývoj domácí ekonomiky, přispěla k inflačním tlakům v mnoha sledovaných zemích silná domácí poptávka.

Rychlé tempo růstu zaměstnanosti v kombinaci s odlivem pracovních sil do jiných členských států EU vedlo v mnoha sledovaných zemích k výraznému zvýšení napětí na trhu práce a tlaku na růst mezd.

Nejdůležitějším vnějším faktorem podporujícím inflaci byl růst cen energií a potravin, který měl ve většině zemí střední a východní Evropy silný dopad.

STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ

Z deseti sledovaných členských států se v současnosti vztahuje rozhodnutí Rady EU o existenci nadměrného schodku na Českou republiku, Maďarsko, Polsko a Slovensko.

V roce 2007 však bylo jedinou z těchto zemí, která zaznamenala schodek vyšší než 3 procenta HDP, Maďarsko, zatímco v České republice, Polsku a na Slovensku byl schodek pod hranicí 3 procent HDP.

Rozpočtový schodek vykázaly v roce 2007 rovněž Litva a Rumunsko.

Naproti tomu Bulharsko, Estonsko a Švédsko zaznamenaly v roce 2007 rozpočtový přebytek a Lotyšsko předložilo vyrovnaný rozpočet.

Pokud jde o veřejný dluh, vykázalo v roce 2007 míru dluhu přesahující referenční hodnotu 60 procent HDP pouze Maďarsko, zatímco v ostatních zemích byla tato míra nižší.

SMĚNNÝ KURS

Ze zemí sledovaných v této Konvergenční zprávě se ERM II v současné době účastní Estonsko, Lotyšsko, Litva a Slovensko.

Měny všech těchto zemí se před hodnocením konvergence účastnily ERM II déle než dva roky a žádná jejich centrální parita nebyla ve sledovaném období devalvována.

V březnu 2007 však došlo k revalvaci centrální parity slovenské koruny.

DLOUHODOBÉ ÚROKOVÉ SAZBY

Během dvanáctiměsíčního referenčního období od dubna 2007 do března 2008 činila referenční hodnota pro dlouhodobé úrokové sazby 6,5 procenta.

Tato hodnota byla vypočtena přičtením 2 procentních bodů k neváženému aritmetickému průměru dlouhodobých úrokových sazeb tří zemí, podle kterých se vypočítávala referenční hodnota pro kritérium cenové stability, tj. Malty (4,8 procenta), Nizozemska (4,3 procenta) a Dánska (4,3 procenta).

Ve sledovaném období měly Bulharsko, Česká republika, Lotyšsko, Litva, Polsko, Slovensko a Švédsko průměrné dlouhodobé úrokové sazby pod referenční hodnotou.

V Rumunsku a Maďarsku však byly během sledovaného období dlouhodobé úrokové sazby nad referenční hodnotou.

Vzhledem k tomu, že v Estonsku neexistuje rozvinutý trh dluhopisů v estonských korunách, a s ohledem na nízkou úroveň veřejného dluhu není k dispozici žádná harmonizovaná dlouhodobá úroková sazba.

PRÁVNÍ KONVERGENCE

Z deseti sledovaných členských států je pouze litevská legislativa plně v souladu s požadavky, které Smlouva a Statut stanoví pro třetí etapu hospodářské a měnové unie.

Slovenská legislativa odpovídá požadavkům na nezávislost centrální banky, zatímco právní integrace Slovenska do Eurosystému se v současné době dokončuje. Estonská legislativa odpovídá požadavkům na nezávislost centrální banky, pokud však jde o právní integraci Estonska do Eurosystému, existují problémy kvůli nekompatibilitě.

Legislativa Bulharska, České republiky, Lotyšska, Maďarska, Polska, Rumunska a Švédska nesplňuje veškeré požadavky týkající se nezávislosti centrální banky ani právní integrace do Eurosystému. Kromě toho nesplňuje legislativa Bulharska, České republiky, Lotyšska, Maďarska, Polska a Rumunska plně zákaz měnového financování."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK