Zisk stavební společnosti Skanska stoupl ve čtvrtletí o 46 pct.

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 7. května (ČTK) - Švédské stavební společnosti Skanska AB stoupl v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk o 46 procent na 873 milionů švédských korun (2,4 miliardy Kč). Výsledky podpořily vyšší příjmy a zisk z prodeje polovičního podílu ve vodárenském projektu Ponte de Pedra. Společnost, která je největším stavebním podnikem ve Skandinávii i v České republice, však současně varovala, že ačkoliv výhled vývoje stavebního trhu zůstává ve většině regionů, zvláště ve Skandinávii a střední Evropě, dobrý, tempo růstu se zřejmě sníží.

Zisk z prodeje podílu v Ponte de Pedra činil 643 milionů SEK. Tržby se ve čtvrtletí zvýšily na 31,5 miliardy SEK z 28,5 miliardy v období leden až březen 2007.

Generální ředitel Johan Karlström uvedl, že většina operací vykázala velmi dobrý zisk. Výsledky však částečně zastínil odpis projektu v Británii ve výši 355 milionů korun a zpomalení bytové výstavby ve Skandinávii. Krize na finančních trzích však zatím podle Karlströma neovlivnila poptávku po stavebních pracích. Skanska také těží z široké geografické působnosti a nabídky služeb, napsala agentura AP.

Skanska AB je třetí největší stavební koncern na světě. Kromě Česka a Skandinávie působí také na Slovensku, v USA, Jižní Americe a Británii. Česká Skanska CS zvýšila v loňském roce provozní zisk o 35 procent na 1,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK