ČNB podle očekávání opět nechala úrokové sazby beze změny

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Informoval o tom Pavel Palivec z tiskového oddělení ČNB. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává 3,75 procenta. Trh tento krok očekával. Na konci března ČNB rovněž ponechala sazby beze změny.

ČNB zvýšila úrokové sazby naposledy letos na počátku února o čtvrt procentního bodu. ČR má stále nejnižší úrokové sazby v celé Evropské unii.

Tisková konference po jednání rady se koná od 15:30. Schůze se dnes účastnili všichni členové bankovní rady.

ČNB ponechala podle analytiků sazby beze změny především díky klesající inflaci a velmi silné koruně. Většina z nich pak očekává stabilní sazby až do konce letošního roku. "Pro další měsíce s ohledem na příznivější inflační vyhlídky i s ohledem na sílu koruny předpokládáme stabilní sazby ČNB po zbytek roku," uvedl již dříve například analytik ČSOB Petr Dufek.

Navíc podle hlavního ekonoma Atlantik FT Petra Sklenáře proti zvyšování sazeb vyznívá velká nejistota ohledně ekonomického vývoje západní Evropy, což by mohlo přinést zpomalení i do domácí ekonomiky.

Úrokové sazby beze změny na konci dubna ponechala i polská nebo slovenská centrální banka. Poláci mají základní úrokovou sazbu na 5,75 procenta a Slováci již rok na 4,25 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK