Evropská komise chce kompromis u regulace energií

07.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropská komise bude usilovat o politický kompromis ohledně liberalizace trhu s elektrickou energií, uvedl mluvčí ve středu, den poté, co panel...

...Evropského parlamentu hlasoval pro rozvázání podniků veřejných služeb.

"Komise je připravena velmi úzce spolupracovat se členskými státy, se slovinským předsednictvím (EU) a s Evropským parlamentem, aby se podařilo nalézt politický kompromis přijatelný pro všechny," řekl mluvčí exekutivy Evropské unie.

Mluvčí dodal, že cílem komise zůstává "skutečné rozvázání" - neboli oddělení výroby a distribuce v rámci energetických firem.

Evropská komise v září loňského roku přijala směrnici, jež má přinutit velké firmy jako německý E.ON <EONG.DE> nebo Electricité de France <EDF.PA>, aby oddělily výrobní kapacity od přenosových sítí.

Energetické společnosti by byly přinuceny prodat své distribuční sítě, nebo předat kontrolu nezávislému operátorovi. Exekutiva EU tehdy uvedla, že to podpoří investice do infrastruktury a umožní dalším subjektům vstup do sektoru.

Osm členských zemí EU v čele s Německem a Francií následně v lednu navrhlo alternativu v podobě plného funkčního oddělení dodávek od síťové činnosti se silnou národní regulací, ale bez rozdělení vlastnictví infrastruktury podniků veřejných služeb, jež navrhovala Evropská komise.

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK