Čistý zisk Metrostavu loni klesl na 816 milionů Kč

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Stavební společnost Metrostav vykázala loni čistý zisk 816 milionů korun, což je ve srovnání s rokem 2006 pokles zhruba o 264 milionů korun. Tržby Metrostavu se meziročně mírně zvýšily na přibližně 22 miliard korun. ČTK to řekl mluvčí firmy František Polák.

Mezi důvody poklesu čistého zisku Polák řadí vysokou srovnávací základnu z roku 2006, který byl podle něj mimořádný. Roli však hraje například také absence kvalifikovaných zaměstnanců ve stavebnictví a rostoucí ceny ropy.

"Je pravda, že se na výkonech promítl růst cen energií a cen stavebních materiálů," uvedl. Významné jsou podle něj i průtahy se zahájením stavby některých infrastrukturních projektů. "Nepodařilo se nám na poslední chvíli nahradit výpadky z plánovaných objemů prací na dálnicích D8 a D11," řekl Polák. "Nemůžeme dělat, protože není stavební povolení," dodal.

Valná hromada Metrostavu dnes rozhodla, že z loňského zisku vyplatí necelých 170 milionů korun na dividendy. Na jednu akcii tak připadne 21,50 koruny. Vedle toho valná hromada též prodloužila a potvrdila do nového funkčního období v představenstvu předsednictví Ivanu Šestákovi, dále členství Jiřímu Bělohlavovi, Jánu Dudášovi a Dušanu Mrázovi.

Stavební firma má nyní přibližně 3633 zaměstnanců, to je zhruba o 100 více než před rokem.

Metrostav je po firmě Skanska CS dvojkou českého stavebního trhu. Aktuálně staví například tunel Blanka, který má ulehčit pražské dopravě. Vystavěl například také trasu metra z Ládví do Letňan, která se spustí ve čtvrtek, nebo tunel na dálnici D47 v moravských Klimkovicích , který se otevřel v úterý.

Firma má zkušenosti i se stavbami v zahraničí. Staví například na Islandu nebo v Chorvatsku, připravuje kapitálový vstup do jedné rumunské stavební společnosti, v bulharské Sofii postaví několik stanic metra.

Metrostav je od konce prosince 1990 právním nástupcem národního podniku, který byl založen v roce 1971. Patří do slovenské skupiny DDM Group. Vlastní například společnosti Subterra či Metros, která se zabývá prodejem stavebního materiálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK