Šance Polska na přijetí eura dík Slovensku stouply -ministr

07.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Šance Polska na přijetí eura se zlepšily poté, co Evropská komise doporučila vstup Slovenska do eurozóny, řekl ve středu polský ministr financí...

...Jacek Rostowski.

Ministr zopakoval, že Polsko by mohlo vstoupit do směnného mechanismu ERM-2, předpokoje pro přijetí jednotné měny, již v roce 2009.

"Celý program vstupu Polska do eurozóny je (po rozhodnutí o Slovensku) realističtější než dříve," řekl Rostowski. "Na globálních trzích se nic nezměnilo a existuje možnost, že se Polsko zapojí do mechanismu ERM-2 v roce 2009."

Polsko plní většinu kritérií nutných pro přijetí jednotné měny včetně fiskálních pravidel. Neváže však svou měnu na systém ERM-2 a zůstává na černé listině nadměrných deficitů, ačkoli se očekává, že v červnu bude ze seznamu hříšníků vyjmuto.

Rostowski i premiér Donald Tusk si přejí, aby bylo Polsko připraveno přijmout jednotnou měnu v letech 2011 až 2012.

Evropská komise ve středu dala Slovensku zelenou na cestě k euru, a země se tak může k 1.lednu 2009 stát 16.členem eurozóny. Doporučení výkonného orgánu EU musí ještě schválit ministři financí všech 27 členských zemí Unie, žádné potíže se však nečekají.

Slovensko by se tak po Slovinsku, Maltě a Kypru stalo čtvrtou z tuctu nových členských zemí Evropské unie, jež přijaly jednotnou evropskou měnu.

[VARŠAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK