Slovenská koruna překonala hranici 32 SKK za euro

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 7. května (ČTK) - Dnešní souhlas institucí Evropské unie se vstupem Slovenska od příštího roku do eurozóny vynesl kurz slovenské koruny na nové rekordní úrovně. Asi tři hodiny po oznámení Evropské komise se slovenská měna poprvé dostala pod hranici 32 korun za euro.

Koruna se dostala až na 31,985 SKK/EUR, řekl ČTK dealer VÚB Ladislav Benedek. Připustil, že koruna může jít ještě výše.

Evropská komise a Evropská centrální banka rozhodly, že Slovensko plní ekonomické kritéria pro euro. Pochybnosti zazněly od ECB jen ohledně udržitelnosti nízké inflace do budoucna. Definitivně by měli zavedení eura na Slovensku schválit zástupci členských zemí unie v červenci.

Rekordní posilování koruny k euru může být pro Slováky výhodné. V červenci se má totiž stanovit pevný kurz, v němž se budou koruny přepočítávat na eura. Doposud se při vstupu do eurozóny tento kurz stanovoval podle takzvané centrální parity, která je v současnosti na 35,4424 SKK/EUR. Ekonomové však očekávají, že se parita ještě změní tak, aby více odrážela aktuální tržní kurz.

Za co nejsilnější kurz koruny se dnes opět vyslovil premiér Robert Fico. Guvernér Národní banky Slovenska Ivan Šramko se ovšem k otázce pevného směnného kurzu nevyjádřil. Směrodatné přitom bude právě stanovisko NBS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK