Ceny ropy po zprávě o silném růstu zásob dočasně na rekordu

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne začaly výrazně kolísat a v jednu chvíli se americká ropa dostala až na na nový rekord kousek pod 123 dolarů za barel. Ropný trh reagoval na zprávu o výrazném vzestupu zásob ropy v USA a poklesu zásob destilátů.

Cena americké ropy WTI klesla po zprávě nejprve o dolar na 120,54 USD za barel, brzy se však vyhoupla až na nový rekord 122,81 dolaru, čímž o osm centů překonala úterní maximum. Po 17. hodině se ustálila kolem úterního závěru 121,85 USD. Severomořská ropa Brent vystoupila na nové maximum 121,47 USD a později se stabilizovala kolem 120,80 USD.

Podle zprávy vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) se minulý týden zásoby ropy v USA zvýšily o 5,7 milionu barelů, vysoko nad odhadovaný přírůstek 1,6 milionu. Nečekaně rovněž stouply zásoby benzinu, kde se čekal mírný pokles. Zatímco dovozy ropy výrazně vzrostly, míra využití rafinerských kapacit zůstala nízká a proti předešlému týdnu dále klesla o 0,4 procentního bodu na 85 procent. Poptávka po benzinu stoupla meziročně jen o 0,3 procenta, uvedla EIA.

Všechny tyto údaje by nasvědčovaly poklesu cen; trh je však podle analytiků naladěn na další vzestup a záminku pro něj si našel v nepatrném poklesu zásob destilátů, tj. topného oleje a nafty. Ceny destilátů vzrostly, což zpětně zvýšilo i ceny ropy, třebaže na prahu léta nemívá topný olej na ropu větší vliv. "Obchodníci se vynasnažili zjistit v údajích EIA jakýkoli důvod k růstu a našli jej v destilátech," řekl agentuře Reuters Jim Ritterbusch, šéf firmy Ritterbusch & Associates.

Ceny ropy od počátku týdne překonávají pondělní rekord nad 120 dolarů za barel, zejména pod tlakem aktuálních obav z problémů s dodávkami z Nigérie nebo ze situace kolem Íránu. Ropu stále tlačí vzhůru i slabý kurz dolaru a silná poptávka rozvojového světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK