Zisk italské banky UniCredit se kvůli odpisům propadl o 51 pct

08.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 8. května (ČTK) - Přední italské bance UniCredit SpA, která působí i v České republice, klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 51 procent na jednu miliardu eur (25,1 miliardy Kč). Propad způsobily odpisy špatných investic. Oznámila to banka v dnešním prohlášení a současně varovala, že za celý letošní rok by její zisk mohl klesnout pod úroveň z loňském roku.

Nejvíce se na propadu podílela divize investičního bankovnictví, která ve čtvrtletí vykázala ztrátu před zdaněním 696 milionů eur. Čistý zisk divize komerčního bankovnictví však stoupl o 15 procent, hlavně díky nárůstu příjmů v oblasti střední a východní Evropy o 25 procent. Celkové příjmy se za leden až březen snížily o 19 procent na 6,45 miliardy eur. Čisté příjmy z úroků stouply o deset procent na 4,54 miliardy eur.

UniCredit se stejně jako většina předních světových bank potýká s problémy vzniklými krizí na úvěrových trzích, kterou odstartovala loni krize na trhu s rizikovými hypotékami v USA. Banky jsou kvůli tomu nuceny odepsat velkou část svých investic. Minulý měsíc UniCredit sdělila, že v prvním čtvrtletí počítá s odpisy v úhrnné výši asi 650 milionů eur. UniCredit je podle tržní kapitalizace největší bankou v Itálii a třetí největší v Evropě.

Německý finanční ústav HVB, který je součástí italské skupiny UniCredit, dnes oznámil, že v prvním čtvrtletí hospodařil se ztrátou 282 milionů eur, ve srovnání se ziskem 793 milionů eur ve stejném období loni. Důvodem byly masivní odpisy investic v USA, napsaly agentury AP a Reuters.

V České republice působí společnost prostřednictvím UniCredit Bank, která vznikla začátkem loňského listopadu sloučením tuzemské HVB Bank a Živnostenské banky. Nový ústav je čtvrtou největší českou bankou s celkovou bilanční sumou 260 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK