Eurostat: Češi mají ve střední Evropě nejlevnější elektřinu

08.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. května (ČTK) - České domácnosti platí za elektrickou energii nejméně ve střední Evropě. Vyplývá to z údajů evropského statistického úřadu Eurostat, který údaje z jednotlivých zemí srovnával ve druhé polovině loňského roku.

Domácnosti se střední spotřebou, tedy mezi 2500 až 5000 kilowatthodinami ročně, zaplatí za 100 kilowatthodin 10,63 eur (cca 268 korun). O něco více zaplatí domácnosti v Maďarsku, Polsku a na Slovensku. V Rakousku vyjde stejné množství proudu na 16,62 eur a němečtí spotřebitelé zaplatí asi dvakrát více než čeští.

Pořadí žebříčku zůstává několik let stejné; ceny v jednotlivých zemích se k sobě ale dlouhodobě přibližují. Experti čekají, že ceny v Česku se budou přibližovat německým. Například podle dřívějšího vyjádření náměstka ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Hünera porostou ceny elektřiny v ČR v příštích třech až šesti letech každoročně nejméně o deset procent.

Tvrzení o nejlevnějších cenách elektřiny v regionu už neplatí pro podnikatele a firmy. Podniky mají nejlevnější proud v Polsku, Česko je až druhé. Nejvíce zatíží elektřina účty podniků v Německu. Cenové rozpětí mezi jednotlivými zeměmi ale není u firem tak výrazné jako v případě domácnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK