Společnost Bohemia Energy nabídne plyn domácnostem

09.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Společnost Bohemia Energy, která nyní dodává elektřinu 60 tisícům podnikatelů a domácností, chce na trhu prorazit s další energií, plynem. Bude tak vůbec první "nezávislou" firmou v zemi, mimo dominantní kolos RWE Transgas a německý E.ON, která nabídne v příštích týdnech domácnostem kromě proudu i dodávku plynu. Další firmou, která plyn pro domácnosti chystá, je Vemex, tuzemská dcera ruského gigantu Gazprom. Píše to Mladá fronta Dnes.

"Jsme schopni nabídnout úsporu kolem pěti procent z ceny plynu," uvedl listu šéf Bohemia Energy Jiří Písařík s tím, že smlouvy bude uzavírat s platností od ledna 2009. Jako první osloví své nynější zákazníky, jimž dodává elektřinu, s tím, že jim na jednu fakturu dodá i plyn.

Sleva pět procent z ceny plynu by se do konečné ceny, kterou domácnosti či podnikatelé platí, to znamená včetně regulovaných služeb za dodávku plynovody, promítla zlevněním zhruba o tři až čtyři procenta.

Pro domácnost, která plyn používá na topení a ohřev vody, a její účet tak ročně dosahuje kolem 30 tisíc korun, jde o úsporu asi 900 korun. Letos domácnostem zdražil plyn už o více než deset procent, další, až pětiprocentní růst se čeká v létě, píše MfD.

Trh se zemním plynem je otevřen konkurenci i pro nejmenší odběratele rok a půl. Nové firmy se podle deníku zatím do boje s RWE, který má podíl na trhu konečných zákazníků mezi 70 a 80 procenty, příliš nehrnou. Dovozní kontrakty na plyn z Ruska a Norska uzavřel jen RWE Transgas. Patří mu také šest z osmi regionálních rozvodných firem. Zbylé dvě ovládá německý E.ON.

Jedinou výjimkou a stoprocentním konkurentem je Vemex, který má od Gazpromu svůj plyn. Získal už desetinu trhu s plynem v zemi, zatím se však zaměřuje na firmy. "Domácnosti máme určitě v plánu," řekl MfD Hugo Kysilka z Vemexu. "Je to otázka dvou tří let, kdy budeme technicky připraveni a plyn jim nabídneme," dodal.

Podnikům letos začal prodávat plyn i soukromý obchodník s plynem i proudem, firma Lumnius. Nabídku domácnostem však neplánuje.

Bohemia Energy chce získat plyn z větší části také od RWE. Ta má totiž od loňska, po zásahu antimonopolního úřadu, povinnost odprodat část svého plynu tomu, kdo prokáže, že má na českém trhu zákazníky. "Jde o prodej za předem stanovených a stejných podmínek všem obchodníkům s plynem v Česku," řekl deníku mluvčí RWE Martin Chalupský.

Bohemia Energy, která se v Česku zaměřuje především na prodej elektřiny domácnostem a odběratelům s nižší spotřebou elektřiny, letos v lednu vstoupila na slovenský trh a v Maďarsku požádala o licenci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK