Citigroup chce prodat majetek v hodnotě 400 miliard USD

09.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. května (ČTK) - Největší americká bankovní skupina Citigroup hodlá v příštích dvou až třech letech prodat aktiva za celkem 400 miliard dolarů (6,5 bilionu Kč). Banka dnes na své internetové stránce oznámila, že cílem tohoto plánu je posílení efektivnosti v situaci, kdy bankovním sektorem otřásají tržní otřesy a úvěrová krize.

Citigroup uvedla, že ve vedlejších aktivech, které nepotřebuje k rozvíjení svých hlavních operací, má asi 500 miliard dolarů a že by hodnotu tohoto majetku chtěla snížit na necelých 100 miliard. Banka také uvedla, že chce dosáhnout desetiprocentního růstu čistých výnosů ze základních operací.

Nový generální ředitel Vikram Pandit by měl spolu s dalšími členy vedení představit plány banky na několikahodinové prezentaci s investory a analytiky. Pandit převzal funkci v prosinci od Charlese Prince, který rezignoval kvůli dlouhodobě neuspokojivým výsledkům banky. Banka od té doby navýšila kapitál o 40 miliard dolarů a snížila dividendu. Investoři po Panditovi požadují, aby snížil náklady, zbavil se méně ziskových aktivit a v případě potřeby dokonce skupinu rozdělil.

Banka je nyní v obtížné situaci, protože kvůli problémům na úvěrových a finančních trzích byla nucena od poloviny minulého roku odepsat více než 46 miliard dolarů. Celkové ztráty banky za poslední dvě čtvrtletí se blíží 15 miliardám dolarů. Plány na výrazný prodej majetku zřejmě na trzích povedou k novým spekulacím o možnosti rozdělení skupiny. Celková hodnota aktiv Citigroup nyní činí 3,3 bilionu dolarů.

Banka již dříve oznámila, že v letošním roce propustí 13.200 zaměstnanců. Analytici se však domnívají, že banka bude muset přistoupit k razantnějšímu propouštění. Na konci března měla Citigroup 369.000 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK