USA letos čekají největší úrodu pšenice za desetiletí

09.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. května (ČTK) - Američtí farmáři letos sklidí nejvíce pšenice za poslední desetiletí, předpovědělo dnes na základě předběžných průzkumů ministerstvo zemědělství USA. Pšenice, rýže i hrubozrnných obilnin jako kukuřice by mělo být dostatek i v celém světě, protože díky vysokým cenám lze čekat rekordní globální sklizeň, dodalo ministerstvo. Vysoká produkce by měla zmírnit světové ceny, jejichž prudký nárůst za poslední rok vyvolal v chudých zemích potravinovou krizi.

Ministerstvo u ozimé pšenice čeká nárůst produkce o 17 procent na 1,777 miliardy bušlů (bušl je zhruba 27 kilogramů). Z toho úřadu vychází prognóza celkové úrody pšenice v USA v tomto roce na 2,392 miliardy bušlů, nejvíce od roku 1998.

U kukuřice ministerstvo odhaduje úrodu 12,125 miliardy bušlů, druhou nejvyšší v historii. Na výrobu etanolu, biopalivové příměsi do benzinu, z toho půjdou čtyři miliardy bušlů proti loňským třem miliardám bušlů, což bude plná třetina proti 23 procentům z loňské rekordní úrody. Právě prudký nárůst využívání potravinářských plodin k výrobě biopaliv je podle řady expertů hlavní příčinou loňského skokového nárůstu světových cen obilnin a spolu s tím většiny základních potravin.

Nárůst úrody čeká ministerstvo i u sóji, z jejíhož oleje se rovněž vyrábí biopalivo. Prudký pokles produkce naopak zaznamená bavlna, kde úroda podle prognózy klesne o 25 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK