České akcie v 19. týdnu mírně ztrácely

09.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu následkem poklesu akciových trhů v USA mírně ztratily. Největší ztráty zaznamenaly s téměř desetiprocentním poklesem akcie Orco. Naopak o skoro 19 procent přidaly akcie AAA Auto. Hlavní událostí bylo zahájení obchodování s firmou NWR, vlastníkem OKD. Hlavní index PX přišel o 1,39 procenta na 1636,80 bodu, vyplývá ze statistiky burzy.

Hlavním důvodem poklesu byl vývoj na trhu v USA, kdy se pokles ve středu a čtvrtek přenesl do pátečního obchodování na pražské burze, řekl ČTK analytik společnosti Atlantik FT Petr Novák. Ve čtvrtek byla pražská burza kvůli státnímu svátku zavřena. Objemy obchodů byly proti předchozím týdnu vyšší, když obchodování podpořil začátek obchodování s akciemi NWR.

Hlavní událostí tohoto týdne byl podle Nováka právě počátek obchodování s akciemi NWR. Tyto akcie se začaly obchodovat v úterý, kdy byla oznámena i alokace a upisovací cena. Díky silnému zájmu investorů byly akcie upsány za maximum, tedy 13,25 GBP (425,80 Kč). Akcie NWR v Praze první den přidaly 4,5 procenta, když po otevření trhu posilovaly díky silnému zájmu o sedm procent, poté však nastalo vybírání zisků.

Za růstem AAA Auto podle Nováka nestojí žádné pozitivní zprávy, ale k silnému růstu pomohl nákupní zájem při nízkých objemech. Josef Kohout z Patria Finance ale upozornil, že dnešní vzestup tohoto titulu o téměř deset procent přišel poté, co společnost naznačila, že se po loňské ztrátě přijetím řady opatření letos vynasnaží opět vydělat.

Akcie Zentivy posílily v týdnu po zveřejnění nabídky PPF na nákup jejích akcií o 10,5 procenta. Akcie ČEZ v týdnu posílily o 0,6 procenta, když tento týden již elektrárenská společnost neprováděla zpětný odkup vlastních akcií. Obava z propadu akcií po skončení odkupu se tak nenaplnily. Akcie Komerční banky posílily v očekávání pozitivních výsledků hospodaření o 6,1 procenta.

Nejvíce v minulém týdnu oslabily akcie Orco Property Group (-9,9 procenta), když došlo k vybírání zisků po prudkém růstu v minulém týdnu. Roli hrál prý samozřejmě i pokles celého trhu. Stejné faktory stály poklesem Erste Bank, které ubraly 6,8 procenta.

Novák očekává, že příští týden bude obchodování na pražské burze ovlivněno vývojem na zahraničních trzích. Obchodování s akciemi ČEZ, Unipetrolu a Komerční banky by podle jeho odhadu mohlo být ovlivněno zveřejněním výsledků za první čtvrtletí 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK