Wall St. zkazila náladu ztráta AIG i rekordní ropa

12.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy v pátek klesly, když padaly další rekordy u cen ropy a znovu se rozhořely obavy o finanční sektor po zprávě o masivní ztrátě ...

...American International Group <AIG.N>.

Neutěšené výsledky největší pojišťovny na světě rozvířily pochybnosti, zda je konec kreditní tísně vůbec na dohled. AIG odepsala aktiva spojená s méně kvalitními hypotékami a oznámila, že bude muset navýšit kapitál o 12,5 miliardy dolarů, aby posílila rozvahu. Akcie společnosti spadly téměř o 9 procent.

Citigroup <C.N>, další přední finanční firma, uvedla, že má v úmyslu zbavit se aktiv mimo jádrovou činnosti v hodnotě zhruba 400 miliard dolarů. Její akcie oslabily o 2,8 procenta.

Cena ropy <CLc1> v pátek vzrostla nad 126 dolarů za barel a podnítila obavy z inflace a omezování spotřebitelských výdajů.

"Nezdá se, že by ceny ropy dokázalo něco zastavit, rekordy padají každý den a investoři si začínají uvědomovat, že pro tento problém neexistuje rychlá náprava," řekl Bucky Hellwig, viceprezident společnosti Morgan Asset Management.

Pochmurný obrázek dokreslovaly farmaceutické společnosti. Firma Mylan <MYL.N> vykázala rozsáhlou ztrátu, zatímco Bristol Myers Squibb <BMY.N> oslabila s vidinou, že jí v Evropě hrozí konkurence v podobě generických léků.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 0,94 procenta na 12.745,88 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 0,67 procenta na 1388,28 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ubral 0,23 procenta na 2445,52 bodu.

Ztráty indexu Nasdaq brzdila zpráva o nečekaně silném zisku výrobce videoher Activision <ATVI.O>, jehož akcie vyskočily o 14 procent, a optimistické komentáře makléře na adresu výrobce grafických karet Nvidia <NVDA.O>, jenž si připsal 2,6 procenta.

Za celý minulý týden všechny tři hlavní indexy klesly. Dow Jones ztratil 2,4 procenta, S&P 500 odepsal 1,8 procenta a Nasdaq se snížil o 1,3 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK