Japonské akcie stouply

12.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. května (ČTK) - Japonský akciový trh na počátku týdne oživil z poklesu minulého týdne. Pomohlo mu zejména oslabení japonského jenu vůči dolaru, které prospělo domácím vývozcům. Dolar na devizovém trhu oživil vůči většině světových měn v reakci na signály prohlubujícího se ekonomického útlumu ve světě.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,6 procenta na 13.743,36 bodu. Minulý týden Nikkei nejprve vystoupil na čtyřměsíční maximum, za celý týden však nakonec oslabil o 2,8 procenta a zaznamenal první týdenní propad za osm týdnů.

Posílení dolaru vůči jenu vedlo k oživení akcií japonských vývozců, tedy zejména automobilek a technologických firem. Akcie Konica Minolta Holdings dokonce získaly 12 procent a zažily svůj nejvýraznější přírůstek za sedm let. Díky rekordním cenám ropy se dařilo i ropným firmám jako Nippon Oil.

Na devizovém trhu dolar vůči koši měn vzrostl na dvouměsíční maximum. Americkou měnu podpořily dnešní slabé ekonomické údaje z Austrálie a Nového Zélandu, které naznačily, že globální útlum se šíří i mimo USA.

Dolar k jenu ke konci tokijského obchodování stoupl na 103,33 JPY z pátečního závěru v USA na 102,95 JPY. Vůči euru americká měna posílila na 1,5395 USD z předchozích 1,5481 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK