IEA výrazně snížila odhad letošního růstu poptávky po ropě

13.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 13. května (ČTK) - Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes snížila svůj odhad poptávky po ropě v letošním roce o pětinu proti původním předpokladům. Nárůst poptávky bude menší v důsledku vysokých cen a pomalejšího ekonomického růstu v USA i dalších průmyslových zemích, sdělila IEA v měsíční zprávě o výhledu ropného trhu.

Světová spotřeba ropy se podle IEA letos zvýší o 1,03 milionu barelů denně, tj. o 230.000 barelů méně, než předpovídala dosud. Agentura přitom upozornila, že následovat bude zřejmě další snížení odhadu. "Přestože jsme minulý měsíc naši prognózu poptávky v USA razantně snížili, tento měsíc ji bude nutné dále přehodnotit směrem dolů," uvedla IEA.

Nárůst poptávky v rozvojových zemích zůstane letos na vysoké úrovni 3,7 procenta, což představuje 1,4 milionu barelů denně. Motorem růstu v rozvojovém světě zůstává Čína a Blízký východ, uvedla agentura.

Pokles komerčních zásob ropy v rozvinutém světě se v prvním čtvrtletí zpomalil na 200.000 barelů denně. Proti průměrnému tempu čerpání ze zásob v tomto čtvrtletí za posledních pět let je to rychlost úbytku pouze poloviční. Zásoby tak zůstaly na 53,3 dne spotřeby, sdělila EIA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK