Česká koruna drží zisky, slovenská ještě mírně přidává

13.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Česká měna zahájila dnešní obchodování poblíž pondělních závěrů k euru i dolaru. Kurz koruny se bez výrazných výkyvů drží kolem 24,92 Kč/EUR a 16,07 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Korunu ovlivňuje vývoj v regionu, zejména na Slovensku, kde slovenská koruna v pondělí zpevnila kvůli očekávanému přechodu na euro na historické maximum. Data o stavební výrobě, která dnes zveřejnil ČSÚ, finanční trh ignoroval.

"Slovenská koruna se po pondělním růstu zklidňuje, ale i tak mírně posouvá své maximum na 31,65 SKK/EUR. K mírné korekci předchozích zisků se dopoledne přiklánějí zlotý s forintem a podobně i česká koruna by se během dneška a příštích dnů mohla postupně vracet nad hranici 25,00 Kč/EUR," uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance.

Zajímavá podle něj budou odpolední data ze Spojených států. "Dnešní den bude ve znamení maloobchodních tržeb. Od tohoto důležitého indikátoru síly spotřebitelské poptávky trh očekává mírný 0,2procentní pokles. Poslední data o prodejích v obchodních řetězcích však naznačují o něco horší výsledek. Zajímavé budou i dovozní ceny, ty by podle konsensu měly zmírnit růst na 1,6 procenta. Celkový vliv dat na dolar by měl být spíše negativní," naznačil Vlk.

V současnosti se kurz dolaru stabilizuje na 1,5515 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK