Zahraničí dlužilo Česku na konci loňského roku 23 miliard Kč

13.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Česká republika měla ke konci loňského roku u ostatních zemí světa celkové pohledávky 23 miliard korun. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytlo ministerstvo financí. Dluh ciziny vůči Česku dlouhodobě klesá, při vzniku samostatné České republiky to bylo 156 miliard korun. Materiál o stavu a vývoji zahraničních pohledávek ČR v roce 2007 předkládá ministerstvo financí pro informaci na středeční zasedání vlády.

Dluhy vzniklé z civilních úvěrů činily ke konci roku 2007 téměř 17,7 miliardy korun, rok předtím to bylo 18,4 miliardy korun. Pohledávky ze speciálních úvěrů, které podléhají režimu utajení, tvořily ke konci loňského roku více než 5,3 miliardy korun.

Největšími dlužníky ČR jsou podle MF Irák, Kuba, Libye, Rusko a Súdán. Pravidelně v souladu s uzavřenými dohodami splácejí například Albánie, Alžírsko, Laos a Nikaragua.

Podle informací z konce loňského roku je zcela nejrizikovějším dluh Severní Koreje, který přesahuje 192 milionů korun.

V poslední době ministerstvo financí přistoupila k několika krokům, které by měly s některými zeměmi definitivně vyřešit jejich staré dluhy. V pondělí uzavřela ČR s Kambodží memorandum, podle kterého země promine Kambodži většinu dluhu, který činí 3,6 milionu dolarů (58 milionů korun). Téměř čtvrtinu dluhu ale musí Kambodža ČR zaplatit; Česko ji následně využije na rozvojovou pomoc.

Vláda ve středu rovněž projedná dodatek ke smlouvě se Sýrií, na základě kterého by měl být vyřešen dluh i s touto zemí. ČR by měla získat od Sýrie přibližně 11,8 milionu korun, zbývajících 23,4 milionu Sýrii promine. Podle deníku E15 ministr financí Miroslav Kalousek koncem týdne odcestuje do Sýrie, kde příslušnou dohodu o vypořádání pohledávky podepíše.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK