EU kvůli vysokým cenám potravinám prodlouží nulová cla na obilí

13.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. května (zpravodaj ČTK) - Evropská unie kvůli přetrvávajícím vysokým cenám potravin nejspíš prodlouží platnost nulových dovozních cel na obilí. Nejmenovaný představitel Evropské komise dnes novinářům řekl, že Brusel již připravuje návrh, který by prodloužil platnost nulových cel až do příštího roku. Původně přitom měly vypršet letos na konci června.

Snížení dovozních tarifů na nulu unie poprvé schválila již na konci loňského roku s tím, že se k jejich původní výši vrátí, až se stabilizuje situace na trhu s potravinami. Dosud se tak ovšem nestalo a ceny nadále rostou, přičemž vyvolávají velké problémy především v rozvojovém světě.

Cla na obilí v Evropské unii ovšem ani před jejich dočasným zrušením v nebyla nijak astronomická, ale u řady obilovin stále platila. U některých plodin ale byla na nule ještě před "potravinovou krizí", například u tvrdé pšenice, u žita nebo u čiroku.

Ceny potravin se loni výrazně zvýšily i v České republice, když prudký růst cen potravinářských surovin na světových trzích donutil výrobce přenášet zvýšené náklady do cen zboží. Například kilogram chleba během loňského roku podražil o 6,60 koruny, čtvrtka másla téměř o 11 korun.

Světové ceny potravin jsou ovlivněny loňskou neúrodou, která postihla Austrálii a částečně i Evropu a USA. Odborníci také poukazují na vliv růstu spotřeby v asijských zemích, kde se zvyšuje životní úroveň. Někteří experti spojují zdražování potravin s rozvojem používání biopaliv, při jejichž výrobě se zemědělské plodiny zpracovávají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK