Hewlett-Packard koupí firmu EDS za 12,6 miliardy USD

13.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. května (ČTK) - Přední světový výrobce počítačové techniky Hewlett-Packard se dohodl na koupi společnosti technologických služeb Electronic Data Systems (EDS) za 12,6 miliardy dolarů (202 miliard korun) v hotovosti. Hewlett-Packard (HP), který je největším výrobcem osobních počítačů na světě, tak výrazně posílí i na trhu počítačových služeb, kde dominuje skupina IBM.

Celá transakce se započítáním dluhu EDS má hodnotu 13,9 miliardy dolaru, uvedly dnes obě firmy. Oznámení se všeobecně očekávalo a obě firmy již v pondělí uvedly, že jednají o vzájemném spojení.

Pro HP je dnešní akvizice největší od převzetí výrobce osobních počítačů Compaq v roce 2002. HP bude nyní moci efektivněji konkurovat IBM v boji o velké klienty na lukrativním trhu počítačových služeb. Ten se ve srovnání s trhem technologických produktů vyznačuje relativně stabilní úrovní příjmů a vysokými maržemi i v dobách ekonomického útlumu.

Dohromady mají HP a EDS z počítačových služeb tržby více než 38 miliard dolarů. V tomto segmentu zaměstnávají obě firmy 210.000 lidí ve více než 80 zemích světa.

Celosvětový obrat trhu počítačových služeb vzrostl loni o 10,5 procenta na 748 miliard dolarů, uvedla v pondělí konzultační firma Gartner. Lídrem na tomto poli je IBM se 7,2 procenta trhu a s tržbami 54 miliard dolarů; EDS je druhá se třemi procenty a HP pátá s podílem 2,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK