Evropské akcie asi zahájí smíšeně, BNP nad odhady

14.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie zřejmě zahájí středeční seanci smíšeně s tím, jak se investoři chystají na čerstvou várku firemních výsledků, ropa stojí na dotek...

...od rekordu <CLc1> a dolar pokračuje v růstu vůči euru <EUR=>.

Londýnští makléři očekávají, že britský index FTSE 100 <.FTSE> zpočátku oslabí o 12 až 17 bodů, německý DAX <.GDAXI> zahájí v rozmezí plus 3 až minus 11 bodů a francouzský CAC-40 <.FCHI> v rozmezí plus 4 až minus 7 bodů.

Pozornost budou nadále poutat technologie po zprávě, že investor Carl Icahn zvažuje pokus o výměnu členů představenstva Yahoo! <YHOO.O> za lidi otevřenější nabídce převzetí ze strany Microsoftu <MSFT.O>.

BNP Paribas <BNPP.PA>, největší veřejně obchodovaná banka ve Francii, vykázala pokles čistého zisku za první kvartál o 21 procent, ale přesto překonala odhady trhu.

Celkový zisk sjel na 1,981 miliardy eur zejména kvůli 73procentnímu propadu u divize firemního a investičního bankovnictví, již postihly další odpisy spojené s krizí na globálních úvěrových trzích.

Letecká skupina EADS <EAD.PA> oznámila meziroční skok provozního zisku za první kvartál na 769 milionů eur z 88 milionů. Trh čekal u výrobce dopravních letadel Airbus výsledek 371 milionů eur.

Nizozemská finanční skupina ING <ING.AS> ohlásila pokles kvartálního čistého zisku o 19 procent. Do výsledku se promítla bouře na finančních trzích a pokles dolaru v prvních třech měsících roku.

ArcelorMittal <ISPA.AS>, světová ocelářská jednička, vykázal vzestup jádrového zisku za první kvartál na 5,04 miliardy dolarů, lehce pod 5,06 miliardy předpovídaných trhem. Výsledek se nachází při horní hranici vlastní předpovědi firmy.

Telefónica <TEF.MC> vykázala nárůst čistého zisku za první kvartál o 22,4 procenta na 1,54 miliardy eur, a naplnila tak odhady trhu.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK