EU nabízí nový kompromis u rozdělení energet.firem

14.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropská komise předložila nový kompromisní návrh ve snaze dosáhnout dohody s Německem a Francií o silně kontroverzním rozdělování velkých...

...energetických firem v Evropě. Ve středu to uvedly zdroje z prostředí EU.

Exekutiva EU loni navrhla, aby vertikálně integrované podniky veřejných služeb musely oddělit přenosové sítě a plynovovdy, a to v rámci "rozvázání vlastnictví". Tento krok má posílit přeshraniční konkurenci a snížit ceny.

Berlín a Paříž se postavily do čela osmi zemí protestujících proti tomuto plánu a naznačily alternativní "třetí cestu", jež by zabránila rozštěpení velkých firem jako E.ON <EONG.DE>, RWE <RWE.DE>, EDF <EDF.PA> nebo Gaz de France <GDF.PA>.

Liberálněji naladěné země pod vedením Velké Británie a Švédska naopak tlačí na plné rozvázání vlastnictví a vlivný výbor Evropského parlamentu tento postup minulý týden podpořil, což posílilo pozici stoupenců liberalizace.

Všechny strany jsou odhodlány dosáhnout dohody ještě předtím než příští měsíc skončí slovinské předsednictví, ale jejich pozice jsou dosud vzdálené.

Nejmenované zdroje uvedly, že nový návrh Evropské komise podporovaný Slovinskem, jímž se mají ve středu zabývat velvyslanci členských zemí EU, by energetickým firmám povolil zachovat vlastnictví distribučních sítí, ovšem za přísných podmínek.

Návrh nepokrývá elektrickou energii, šlo by ale o precedent.

Zdroj z prostředí EU řekl, že ústředním bodem nového návrhu je postava kontrolora se silnými regulačními pravomocemi, jenž má zajistit, aby vlastníci prováděli požadované investice do energetické infrastruktury a síťové firmy byly spravovány nezávisle.

Komise nicméně od tohoto bodu ustoupila. Podle Berlína a Paříže se totiž příchod silnými pravomocemi nadaného nezávislého člena do dozorčí rady síťové firmy rovná vyvlastnění.

"Nový návrh hledá jiné způsoby, jak dosáhnout stejného výsledku bez nezávislého člena dozorčí rady," řekl zdroj.

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK