Vláda schválila záměr zákona o volném pohybu služeb

14.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Čeští malí a střední podnikatelé budou moci snadněji získávat zakázky ve všech státech Evropské unie a příležitostně v nich podnikat na základě domácího podnikatelského oprávnění. Obdobně budou moci postupovat i zahraniční podnikatelé v Česku. Počítá s tím věcný návrh zákona o volném pohybu služeb, který dnes podle informací na vládním serveru schválil kabinet. Návrh přenáší do českého práva evropskou směrnici o službách.

"Směrnice o službách patří mezi předpisy, za které lze evropské instituce pochválit. Za průlomový považuji hlavně institut tichého souhlasu, díky kterému už nečinnost úředníků nepůjde na vrub podnikatele, ale úřadu. Nerozhodne-li správní orgán ve stanovené lhůtě, bude se povolení považovat za udělené," řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

V zákoně o volném pohybu služeb by mělo být rovněž zakotveno právo přeshraničního poskytování služeb a svoboda usazení pro podnikatele, kteří působí v oblasti služeb. MPO kvůli směrnici porovnávalo několik stovek českých zákonů s evropským právem.

"Změny, které přináší návrh zákona o volném pohybu služeb, se nakonec promítnou do zhruba čtyřiceti právních předpisů a povedou především k odstranění diskriminačních, nepřiměřených a neopodstatněných požadavků v povolovacích řízeních," uvedl mluvčí MPO Tomáš Bartovský.

Mluvčí ministerstva řekl, že paragrafované znění zákona o volném pohybu služeb připraví MPO tak, aby materiál mohla vláda projednat v září. Evropská směrnice týkající se částečného uvolnění unijního trhu se službami má být totiž do českého práva zavedena do konce příštího roku.

Volný pohyb služeb je jeden ze základních pilířů evropského jednotného trhu. Smyslem směrnice o službách je, aby mohli podnikatelé nabízet své služby v ostatních zemích unie bez jakýchkoliv bariér. Směrnici o částečném uvolnění trhu se službami v unii schválil Evropský parlament v polovině listopadu 2006 a jednotlivé členské státy ji musí do národní legislativy převést do tří let.

Evropská komise si od nové legislativy liberalizující služby slibuje nastartování hospodářského růstu a vytvoření nových pracovních míst. Zatímco služby tvoří asi 70 procent bohatství zemí EU, na přeshraničním obchodu se podílejí jen asi 20 procenty.

Zavedení směrnice přinese v Česku podle MPO zvýšení růstu hrubého domácího produktu o 0,65 až 1,45 procentního bodu, což odpovídá přibližně 16,6 až 37,2 miliardy korun, a vytvoření zhruba 18.100 nových pracovních míst. Český export by měl podle materiálu vzrůst v tržbách o 12,3 miliardy korun.

Původní návrh směrnice doznal nakonec několika změn, například se původně živnostníci a firmy měli řídit právem a pravidly své domovské země, ale tato možnost neuspěla. Směrnice se také původně měla týkat všech služeb s výjimkou finančních, dopravních a telekomunikačních. Nakonec však k těmto oblastem přibyly na seznam hazardní hry a sázky, zdravotnictví, agentury zprostředkující práci, bezpečnostní služby a další.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK