VERZE 2-Fotbal-Brückner: Asi to nebude smrtící útočná smršť

14.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Českou fotbalovou reprezentaci na červnovém Mistrovství Evropy podle očekávání neposílí bývalý kapitán Pavel Nedvěd, ale ani absence současného...

...šéfa kabiny Tomáše Rosického nemůže být pro tým výmluvou.

Uvedl to ve středu trenér Karel Brückner poté, co oznámil složení 23členného kádru pro soustředění před šampionátem.

Rosický se v úterý podrobil operaci podkolenní šlachy a Nedvěd ve stejný den definitivně odmítl zopakovat reprezentační comeback, přestože prodloužil o rok smlouvu s Juventusem Turín.

"Je to ztráta (Rosického absence), ale nemůžeme se na to vymlouvat," řekl Brückner novinářům.

"Jména nedělají sílu mužstva," dodal Brückner s odkazem na soupisku Portugalska, největšího soupeře Čechů ve skupině A. "Je v tom spousta komponent".

Na šampionátu se obhájci bronzu setkají ještě s domácími Švýcary a Turky.

"Asi to nebude smrtící útočná smršť," dodal Brückner k předpokládanému hernímu stylu Česka. "Tím nechci říct, že budeme zakopaní a podnikat rychlé protiútoky ze zabezpečené obrany."

Brückner uvedl, že preferuje útočný fotbal, ale musí zhodnotit aktuální sílu mužstva a zvolit adekvátní strategii.

"Já síle mužstva věřím," řekl trenér, jenž na šampionátu uzavře své působení u reprezentace.

Seznam hráčů na soustředění bude trenér doplňovat ještě do pondělí, ve hře je zejména záložník Zenitu Petrohrad Radek Šírl, ale i další hráči, jež odmítl jmenovat.

Šírla čeká ve středu večer finále Poháru UEFA proti Glasgow Rangers a Brücknerovi oznámil, že má problémy s kolenem.

Definitivní soupisku pro Mistrovství Evropy Brückner upřesní 28.května po přípravném utkání s Litvou. Posledním soupeřem před odletem na Euro, společně pořádané Rakouskem a Švýcarskem, bude 30.května Skotsko.

Nominace:

Brankáři: Jaromír Blažek (Norimberk), Petr Čech (Chelsea), Daniel Zítka (Anderlecht Brusel);

Obránci: Zdeněk Grygera (Juventus Turín), Marek Jankulovski (AC Milan), Michal Kadlec (Sparta Praha), Radoslav Kováč (Spartak Moskva), Zdeněk Pospěch (FC Kodaň), David Rozehnal (Lazio Řím), Tomáš Sivok (Sparta Praha), Tomáš Ujfaluši (Fiorentina);

Záložníci: Tomáš Galásek (Norimberk), David Jarolím (Hamburk), Marek Matějovský (Reading), Jaroslav Plašil (Osasuna Pamplona), Jan Polák (Anderlecht Brusel), Libor Sionko (FC Kodaň), Daniel Pudil (Slavia Praha), Stanislav Vlček (Anderlecht Brusel);

Útočníci: Milan Baroš (Portsmouth), Martin Fenin (Eintracht Frankfurt), Jan Koller (Norimberk), Václav Svěrkoš (Baník Ostrava).

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK