Americké akcie ve středu vzrostly

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. května (ČTK) - Akcie amerických korporací ve středu vzrostly poté, co mírný růst spotřebitelských cen za duben zmírnil obavy investorů z inflace. Některé společnosti včetně hypotečního gigantu Freddie Mac pak ujistily akciový trh čtvrtletními výsledky hospodaření.

Index Dow Jones stoupl o 66,20 bodu na 12.898,38 bodu, tedy o polovinu procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o nepatrných 0,06 procenta na 2496,70 bodu, když si 1,58 bodu připsal.

Dubnový růst spotřebitelských cen byl mírnější, než se předpokládalo. Polevily tak obavy z inflace v důsledku vysokých cen ropy a energií. A centrální banka Fed by tak díky nízké inflaci mohla držet úrokové sazby stabilní delší dobu, dodávají analytici.

Nahoru šly akcie maloobchodů a společností, které stavějí obytné domy. Pro ně jsou nízké a stabilní úroky přínosem. Náladu pak na trhu ještě zlepšila Freddie Mac, protože zvýšila výsledkový výhled a představila plán, jak navýší kapitál.

"Lidé byli nervózní kvůli údaji inflace," uvedl šéf investic firmy North Star Investment Management. "Když byla o něco lepší, než se předpokládalo, odstartovalo to vzestup," dodal.

Zpráva o mírné inflaci posílila chuť investorů riskovat a na devizovém trhu šel obecně dolů kurz japonského jenu. Nečekaně nízká čísla přiměla nejprve investory prodávat dolar, pak ale analytici řekli, že se tím nemění názor, že fáze snižování úroků v USA je téměř u konce.

Dolar v jednu chvíli vyskočil až na 105,44 JPY. Nakonec zavíral den na kurzu 105,02 JPY s denním ziskem 0,2 procenta. Kurz eura se zvýšil o 0,3 procenta na 162,42 JPY a vůči dolaru se v závěru dne vrátil na 1,5460 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK