Wall Street podpořila mírná inflace, silné výsledky

15.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy ve středu posílily poté, co údaje o mírném dubnovém růstu spotřebitelských cen zchladily obavy z inflace a společnosti Macy's...

...<M.N> a Freddie Mac <FRE.N> vykázaly povzbudivé čtvrtletní výsledky.

Nečekaně krotké zvýšení indexu spotřebitelských cen Spojených států obrousilo hrany obav z roztočení inflační spirály, nastartované rekordními cenami energie. Tento vývoj by podle analytiků mohl poskytnout americké centrální bance (Fed) více prostoru, aby ponechala úrokové sazby beze změny.

Polepšily si zejména akcie maloobchodních řetězců a stavebních firem, které těží ze stabilních či nižších cen úvěrů. Index maloobchodního sektoru S&P <.RLX> stoupl o 1,6 procenta, povzbuzen mimo jiné akciemi provozovatele obchodních domů Macy's, jenž navzdory očekávanému ekonomickému zpomalení potvrdil svou předpověď zisku.

Náladu na Wall Street rozjasnila také hypoteční firma Freddie Mac, považovaná za barometr trhu s bydlením, když zvýšila výhled růstu a zveřejnila plán na navýšení kapitálu. Její akcie vyskočily o 9,2 procenta.

Index stavebního sektoru Dow Jones <.DJUSHB> vzrostl o 2,7 procenta. Akcie společnosti D.R. Horton <DHI.N>, největšího amerického stavitele domů, vyskočily o 2,9 procenta.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> stoupl o 0,52 procenta na 12.898,38 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,40 procenta na 1408,66 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> přidal 0,06 procenta na 2496,70 bodu.

Na trhu Nasdaq klesly o 3,3 procenta akcie předního vydavatele počítačových her Electronic Arts <ERTS.O>, který v úterý večer vydal celoroční výhled zisku pod odhady trhu.

Americké ministerstvo práce před středečním otevřením trhu uvedlo, že index spotřebitelských cen (CPI) v dubnu meziměsíčně stoupl o 0,2 procenta, zatímco ekonomové čekali růst o 0,3 procenta. Po vyloučení volatilních cen potravin a energie CPI přidal 0,1 procenta, zatímco trh čekal zvýšení o 0,2 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK