RWE v Q1 s nižším provozním ziskem, Evropa zklamala

15.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


RWE <RWEG.DE>, čtvrtý největší podnik veřejných služeb v Evropě, vykázal ve čtvrtek 10procentní pokles kvartálního provozního zisku a...

...zaostal za očekáváním trhu kvůli slabším výsledkům napříč Evropou.

Provozní zisk v prvním čtvrtletí klesl na 2,5 miliardy eur kvůli regulaci na domácím trhu, nákladům na emisní povolenky a nižším příjmům z obchodů s elektrickou energií a plynem, uvedla firma.

Analytici oslovení Reuters v průměru čekali pokles provozního zisku pouze o 5,7 procenta na 2,6 miliardy eur.

"Většina divizí si vedla hůř, než jsem čekal," řekl analytik Christopher Kuplent z Credit Suisse.

RWE, největší emitent oxidu uhličitého (CO2) v Evropě, čelí růstu nákladů kvůli zdražování emisních povolenek. Firma již letos založila divizi na výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Společnost čeká další náklady v objemu 1,2 miliardy eur na emisní povolenky a kvůli přísnějšímu státnímu dohledu ztratila pětinu z 5 miliard eur na tržbách z přenosové a distribuční sítě oproti konci roku 2006.

RWE zopakovala, že v letošním roce čistý zisk mírně klesne ve srovnání s loňským výsledkem a provozní zisk (EBIT) i jádrový provozní zisk (EBITDA) dosáhnou přinejmenším stejné úrovně jako loni.

Čistý zisk za první čtvrtletí rovněž klesl hlouběji, než trh čekal, když se propadl o 49 procent na 809 milionů eur, zatímco analytici v průzkumu Reuters čekali výsledek 868 milionů.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK