Intel Capital vstoupil do tuzemské skupiny Internet Mall

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Investiční fond Intel Capital spolu s fondem 3TS Capital Partners získal minoritní podíl v největší skupině tuzemských internetových obchodů Internet Mall. Fondy do společnosti investují 28 milionů eur, tedy asi 700 milionů korun, výši získaného podílu nezveřejnily. Uvedly to v tiskové zprávě.

Investice je realizována prostřednictvím nizozemské mateřské společnosti Internet Mallu Netretail Holding, B.V., přičemž zakladatelé společnosti si i nadále ponechají nad firmou kontrolu.

"Budoucnost nakupování je na internetu a se silnými investory můžeme zrychlit tempo. Výše investice nám umožní nabízet nové služby, zužitkujeme úspory z rozsahu, a našim zákazníkům tak nabídneme vyšší hodnotu," uvedl generální ředitel společnosti Netretail Holding Ondřej Fryc.

Společnost 3TS Capital Partners, která investici realizuje společně s firmou Intel Capital, pro transakci využila fond 3TS Central European Fund II, který je podporován londýnskou 3i Group, a dále 3TS Cisco Fund, v němž je klíčovým investorem společnost Cisco.

Skupina Internet Mall zahrnuje více než 45 internetových obchodů a za fiskální rok končící letos v březnu očekává tržby kolem 90 milionů dolarů, tedy asi 1,5 miliardy Kč bez DPH. Firma má vedle obchodů v ČR pobočky na Slovensku, Maďarsku, Polsku a Německu.

Denní návštěvnost obchodů Internet Mall je kolem 45.000 lidí a celkový počet zákazníků dosáhl 500.000. Průměrná objednávka se pohybuje okolo 8450 korun.

Intel Capital nyní například spolu investiční skupinou Enterprise Investors vlastní majoritu v tuzemské antivirové firmě AVG Technologies. Do minulého roku držel minoritní podíl ve společnosti NetCentrum, která provozuje portál Centrum.cz. Podíl od ní koupil fond Warburg Pincus.

Zájem o nakupování na internetu v Česku stále roste. Loni Češi v internetových obchodech utratili 18 miliard korun, což je o čtyři miliardy více, než rok před tím. Letos se očekává růst na 22 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK