Viceguvernér Hampl: Ekonomice by neuškodilo zvýšení sazeb -ČT24

19.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


V ekonomice jsou proinflační tlaky a jedno zvýšení sazeb by jí neuškodilo, uvedl v pondělí viceguvernér České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl...

...pro televizní stanici ČT24.

Hampl byl jediný, který na posledních dvou měnových zasedáních bankovní rady hlasoval pro zvýšení sazeb o 0,25 procenta ze současných 3,75 procenta.

"Obecně se mi zdá, že to prostředí ekonomiky, její pozadí... je více proinflační a že možná ještě jedno zvýšení sazeb by neuškodilo. Naopak," řekl Hampl v rozhovoru pro ČT24.

Důvodem pro ještě jedno utažení měnové politiky je podle viceguvernéra situace v ekonomice, která "loni jela vyšší rychlostí, že je její povolená konstrukční rychlost, což generuje poptávkové tlaky".

"Argumenty jsou ve prospěch i v neprospěch dalšího zpřísnění měnové politiky a celá ta situace je zatížena obrovskou mírou nejistoty," dodal.

Hampl také zopakoval mantru bankovní rady, že letošní výkyv inflace nad 7 procent ze začátku roku je mimořádný a v příštím roce by měla zpomalit ke tříprocentnímu inflačnímu cíli centrální banky.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK