TEXT-Cooper Tire a další žalují Shell, Unipetrol o náhradu

19.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Následuje plné znění pondělní zprávy společnosti Unipetrol <UNPEsp.PR> o obdržené žalobě na náhradu škody od společností vedených firmou...

...Cooper Tire & Rubber Company Europe Limited <CTB.N>:

"Společnosti Unipetrol, a.s. (dále jen "Unipetrol") byla doručeno oznámení o žalobě na náhradu škody podané dne 22.února 2008 společností Cooper Tire & Rubber Company Europe Limited a dalšími 25 žalobci proti Shell Chemicals U.K. Limited a dalším 22 subjektům, včetně Unipetrolu.

Žaloba byla podána ve Velké Británii u obchodního soudu High Court of Justice, Queen's Bench Division.

Žalovaná částka nebyla prozatím stanovena.

Žalobci jsou výrobci pneumatik a výrobků používajících butadienový kaučuk ("BR") a emulsní styren butadieonového kaučuk ("ESBR").

Předmětem žaloby je náhrada škody, včetně úroku za ztráty způsobené v letech 1996 a 2002 údajným kartelem společností patřících do koncernů the Shell <RDSa.L>, Bayer <BAYG.DE>, Dow <DOW.N>, Unipetrol, Trade-Stomil <> a Eni <ENI.MI>.

Rozhodnutí o tomto kartelu bylo vydáno Evropskou komisí (dále jen "Komise") v listopadu roku 2006.

Komise v tomto rozhodnutí konstatovala existenci kartelu mezi uvedenými společnostmi, kterým rovněž v rozhodnutí uložila pokuty.

Unipetrolu a její tehdejší dceřiné společnosti Kaučuk byla vyměřena společně a nerozdílně pokuta ve výši 17,5 miliónů eur.

Obě společnosti podaly proti rozhodnutí Komise žalobu u Soudu ES prvního stupně.

Soudní řízení dosud nebylo skončeno."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK