Japonské akcie pokračují v růstu, zisky si drží i dolar k jenu

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. května (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden dalším růstem a hlavní index burzy v Tokiu se vyšplhal na více než čtyřměsíční maximum. Zájem byl především o obchodní společnosti a podniky, které se pohybují kolem těžby ropy. Na devizovém trhu si dolar dál držel zisky k japonskému jenu.

Index Nikkei 225 si připsal 50,13 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,35 procenta na 14.269,61 bodu. Ocitl se tak nejvýše od začátku ledna. Širší index Topix vzrostl dokonce o 0,6 procenta a obchodní den uzavřel na hodnotě 1404,25 bodu.

Z vysokých cen ropy těžila například společnost Inpex Holdings, která se podílí na rozvoji nalezišť ropy a zemního plynu. Její akcie zpevnily asi o 5,3 procenta. Cena ropy se minulý týden dostala ke 128 dolarům za barel a její růst podpořil i další komodity. To prospívá obchodním společnostem jako je Mitsubishi.

Od svého letošního minima, na němž se ocitl 17. března, už index Nikkei 225 zpevnil zhruba o 22 procent. K dosažení letošního maxima, na němž byl na začátku ledna, ale indexu stále ještě chybí asi šest procent.

"Máme zde trh, který je absolutně závislý na růstu cen komodit. Z toho těží obchodní společnosti," podotkl šéf výzkumu v makléřské společnosti Mitsubishi UFJ Securities Norihiro Fudžito. Dařilo se ale i firmám, které se zabývají výrobou oceli. Těm pomohla zpráva, že automobilka Toyota bude víc platit za odběr ocelových plechů.

Na devizovém trhu si držel zisky dolar vůči jenu, zvyšoval se i kurz australského dolaru. Americká měna nicméně zčásti smazávala ztráty z konce minulého týdne, kdy oslabovala v reakci na pokles spotřebitelské důvěry ve Spojených státech.

V závěru obchodování se dolar k jenu prodával za 104,07 JPY, a mírně tak oslabil z předchozích 104,52 JPY, kde byl v pátek. Zpevnil ale vůči kurzu, na němž byl v pátek odpoledne. Podobně k euru dolar klesl na 1,5580 z 1,5495 USD, zatímco euro k jenu vystoupilo na 162,15 z předchozího kurzu 161,96 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK