Tchajwanská společnost Hon Hai začne vyrábět notebooky

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tchaj-pej 19. května (ČTK) - Přední tchajwanská elektrotechnická společnost Hon Hai Precision Industry, která je známější pod obchodním označením Foxconn Technology Group, vstupuje na trh smluvní výroby notebooků. Napsal to dnes tchajwanský list Commercial Times. Hon Hai má výrobní základnu především v Číně a v České republice.

Výroba notebooků patří v současné době mezi lukrativní záležitosti a Hon Hai chce z tohoto trhu část pro sebe. Bude tak v přímém konkurenčním postavení vůči firmám Quanta Computer a Compal Electronics, což jsou dva největší výrobci laptopů na světě. Hon Hai s výrobou začne hned na začátku příštího fiskálního roku roku.

Hon Hai vstupuje na trh smluvní výroby, což znamená, že bude notebooky vyrábět pod více značkami podle toho, kdo si je objedná. Mezi největšími klienty firmy Hon Hai jsou americké technologické podniky Apple, Dell nebo Hewlett-Packard, ale i finská Nokia.

V minulosti Hon Hai podle agentury Reuters vyráběl převážně počítačové komponenty, MP3 přehrávače, herní konzoly, mobilní telefony anebo stolní počítače.

"Hon Hai se na to připravoval mnoho let, takže to není úplná novinka," podotkl k chystanému vstupu firmy na trh smluvní výroby notebooků analytik Calvin Huang ze společnosti Daiwa Institute of Research. Podle něj se ale podnik bude muset nejprve na trhu etablovat, takže dopady na ostatní hráče v odvětví by neměly být značné, pokud vůbec nějaké.

Akciový trh ale vstup firmy Hon Hai na trh výroby notebooků na lehkou váhu nebere. Akcie firem Quanta i Compal oslabovaly, zatímco Hon Hai byl v zisku. Quantě se nakonec podařilo ztráty smazat, Compal se jich ale do konce obchodování nezbavil. Hlavní index burzy v Tchaj-peji asi o procento zpevnil a vystoupil na letošní maximum.

Hon Hai v České republice působí prostřednictvím pardubické počítačové společnosti Foxconn CZ, která patří mezi přední domácí vývozce a největší průmyslové výrobce v zemi. Kromě Pardubic má Foxconn závod v Kutné Hoře a údajně chystá další expanzi ve středních Čechách. Po celém světě má podnik na 300.000 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK